Russische economie krimpt voor het eerst sinds 2009

Russische consumenten slaan massaal producten in bij buitenlandse bedrijven, nu deze nog betaalbaar zijn. Foto AP / Pavel Golovkin)

De economie van Rusland is vorige maand voor de eerste keer in meer dan vijf jaar tijd gekrompen, met een half procent op jaarbasis. Vooral de lage olieprijs en de sancties tegen het land lagen aan die tegenvaller ten grondslag, zo maakte het ministerie van Economie vandaag bekend.

De eerste maand van economische krimp lijkt de opmaat voor een recessie, een periode van twee achtereenvolgende kwartalen van krimp. Rusland gaat er zelf van uit dat de economie volgend jaar met 4 procent krimpt, zo liet de Russische minister van Financiën vorige week al aan persbureau Reuters weten.

Roebel onderuit na berichten krimp

Desondanks hadden de eerste tekenen van krimp stevige gevolgen voor de koers van de roebel, die eind vorige week juist de weg omhoog nog gevonden leek te hebben. De Russische munt werd vanmorgen 7 procent goedkoper in vergelijking met de dollar. Een dollar levert nu 57 roebel op, zo meldt AP. Drie maanden geleden was dat nog 37 roebel.

Rusland heeft veel last van de goedkope olie en de handelssancties, die de instroom van dollars in het land verkleinen en de koers van de roebel onderuit helpen. Bij de import betaalt Rusland echter vooral met de Amerikaanse munt, waardoor ingevoerde producten in rap tempo in prijs toenemen.

Lees ook “China kan Rusland helpen in roebelcrisis” op NRCQ.

    • Joost Pijpker