Porosjenko en Poetin beleggen nieuwe vergadering op 15 januari

Porosjenko tijdens de persconferentie in Kiev.
Porosjenko tijdens de persconferentie in Kiev. Foto Reuters / Ukrainian Presidential Press Service / Mykola Lazarenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft op 15 januari een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. De twee treffen elkaar in Astana, Kazachstan, waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande aanwezig zullen zijn. Dat heeft Porosjenko gezegd bij een eindejaarsbriefing.

De vier spreken elkaar om een oplossing te vinden voor het conflict in het oosten van Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken van de betrokken landen bereiden de vredesonderhandelingen voor. Het doel, volgens de president:

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко In 2015 we have to change fragile ceasefire into a solid peace. We have to restore our sovereignty on uncontrolled areas.

Porosjenko maakte ook van de gelegenheid gebruik om voor de verzamelde pers de wet te ondertekenen waarmee de neutrale status van Oekraïne wordt opgeheven, zo meldt persbureau AP. Met deze stap neemt Kiev nog meer afstand van het Kremlin, en zoekt Oekraïne explicieter toenadering tot de Europese Unie.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller During presser, @poroshenko signed law canceling #Ukraine‘s non-aligned status. Background: http://t.co/LPW1ZYY2RS http://t.co/ANRIIsUPNQ
Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко It’s crucial to achieve the visa free regime with #EU for Ukrainians at Riga Summit in May. http://t.co/W55Ah7SMG7

Vannacht werd in het Oekraïense parlement de begroting van volgend jaar aangenomen. Daarin wordt meer geld vrijgemaakt voor defensie en veiligheid, maar wordt flink bezuinigd op de sociale zekerheid en uitkeringen. De regering hoopt zo een goede beurt te maken bij het Internationaal Monetair Fonds, zodat er meer geld geleend kan worden om in februari een faillissement af te wenden. Porosjenko zei tijdens zijn persconferentie dat er gewerkt wordt aan de hervorming van de Oekraïense economie en de krijgsmacht om aan de eisen van de EU en de NAVO te voldoen. Hij wil de keuze over aansluiting bij het militaire bondgenootschap overlaten aan het volk.

In het oosten van Oekraïne wordt sinds april gevochten tussen pro-Russische rebellen en het regeringsleger. Daarbij zijn nu al 4700 doden gevallen. De organisatie Open Russia Foundation van de Kremlin-criticus Michaïl Chodorkovski publiceerde een paar dagen geleden een lijst met - naar eigen zeggen - namen van Russische soldaten die in Oekraïne zijn omgekomen.

Aansluiting van Oekraïne bij de NAVO ligt in Rusland erg gevoelig. Hoewel er nog geen zicht is op lidmaatschap, heeft Rusland wel al gezegd dat de NAVO een bedreiging vormt voor Rusland en dat nog verdere uitbreiding richting het oosten een bedreiging is voor de veiligheid in Europa.

    • Laura Klompenhouwer