PlayStation is weer online

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het was even schrikken voor de fans, maar de rest van de Kerstvakantie kunnen ze weer gamen op de PlayStation. Sony heeft de netwerkservice voor de PS4 hersteld. Dat laat het bedrijf weten in een verklaring op zijn website.

Hackers die zichzelf Lizard Squad noemen, waren verantwoordelijk voor de problemen met het netwerk, weet persbureau Bloomberg. De aanval op PlayStation en Xbox kwam op Eerste Kerstdag, de dag dat Sony’s film The Interview alsnog online ging en in sommige theaters vertoond werd. Eerder werd het systeem van Sony Entertainment gehackt. Noord-Korea zou willen voorkomen dat Sony de film, die de spot drijft met het land, uitbracht.

Op Eerste Kerstdag zei Sony niet zeker te weten of bij de aanval op PlayStation ook persoonlijke gegevens zijn gestolen. Lizard Squad zei op zijn Twitter account dat de hackers de aanval zouden stoppen als hun verklaring op Twitter zou worden geretweet.

Al eerder was de service voor Microsoft hersteld, en de PS3 en PS Vita kwamen dit weekend ook alweer even online. Het bleef soms wat lastig inloggen op het netwerk, volgens Sony.

Ruzie om ranglijstjes

Er is geruzie in China over welke bank, welke deals krijgt. De Chinese economie moet hervormen. Dat betekent vooral dat veel bedrijven die nu nog in handen zijn van de overheid, naar de private sector opschuiven.

De ruzies gaan vooral over wie het meeste advieswerk heeft gedaan bij twee grote deals, schrijft de Financial Times. Het gaat om de verkoop van 30 procent in oliebedrijf Sinopec voor 17,4 miljard dollar (14,28 miljard euro) en een investering van de Citic Group à 37 miljard dollar (30,36 miljard euro) in haar Hongkongse afdeling.

De ranglijstje Mergers and Aquisitions (fusies en aankopen) staat onder druk. Daarop worden de banken geplaatst naar gelang hun rol in de M&A wereld. Morgan Stanley dreigt bijvoorbeeld van de vierde plek naar de zesde plek te zakken op het lijstje van bankenplatform Dealogic als het niet de credits krijgt voor de Citic-deal. En daarmee verliest Morgan Stanley ook een hoop geld.

Wie welk advies uitbracht bepaalt het honorarium dat de bank opstrijkt. In Azië worden veel deals voorgekookt tussen topmannen of tussen staatsbedrijven. Aan banken wordt slechts het administratieve handwerk overgelaten.

Waar het gaat om internationale deals, is het een ander verhaal. Een bankier vertelt aan het FT: “Als we het hebben over grensoverschrijdende M&A, dan schatten ze het advies wel op waarde en betalen ze wel.”

Zorgen om Zuid-Koreaanse chaebols

Samsung en Hyundai zijn samen goed voor 20 procent van het inkomen van alle Zuid-Koreaanse bedrijven. In totaal bedroeg de omzet van de tien grootste bedrijven vorig jaar 974 miljard Amerikaanse dollar (799 miljard euro), bijna een kwart van het totaal van de omzet van de 517.000 Zuid-Koreaanse bedrijven. Dat meldt Chaebul.com aan het Koreaanse persbureau Yonhap.

Marktanalisten zijn bezorgd over de grote invloed die een handvol bedrijven hebben in de nationale economie. Ze roepen de regering op om maatregelen te nemen om de concurrentie tussen Zuid-Koreaanse bedrijven te stimuleren.

“De financiële situatie van de meeste conglomeraten verslechterde sinds de eurocrisis van 2010, zegt Kim Sang-jo, economiedocent aan de Hansung Universiteit in Seoul. “Maar Samsung Electronics en Hyundai Motor zijn uitzonderingen, met prestaties die de wereld ieder jaar weer verrassen.”

De politiek van Zuid-Korea wordt zwaar beïnvloed door een paar families. Deze families vormen ‘chaebol’, zakenimperia zoals Samsung en Hyundai die niet alleen elektronica of auto’s produceren, maar ook in andere bedrijfstakken actief zijn.

    • Eefje Rammeloo