Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Opnieuw tientallen banen geschrapt bij ‘Ruwaard van Putten’

Er verdwijnen opnieuw tientallen banen bij het ziekenhuis.
Er verdwijnen opnieuw tientallen banen bij het ziekenhuis. Foto ANP / Arie Kievit

Er verdwijnen opnieuw banen bij het voormalige Ruwaard van Putten-ziekenhuis, nu het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) geheten. Het gaat om “tientallen” banen, zegt directeur Martin Verveer tegen RTV Rijnmond. Voor 15 januari maakt de directie het specifieke aantal ontslagen bekend.

“Bestaansrecht blijft behouden”

In het ziekenhuis werken nu nog ongeveer 400 mensen. Er wordt niet uitgesloten dat er gedwongen ontslagen moeten vallen. Het zou kunnen dat er ook specialismen verdwijnen. Ondanks dat vindt directeur Verveer dat het ziekenhuis zijn bestaansrecht behoudt, onder andere omdat het ziekenhuis een “regionale functie” heeft.

Begrotingstekort

Het SMC werkt samen met drie andere ziekenhuizen, waardoor “superspecialistische dure dingen” gedaan kunnen worden, aldus de directeur tegen RTV Rijnmond. De ontslagronde moet gedaan worden omdat er voor volgend jaar een tekort van 2 miljoen euro dreigt, op een totale begroting van 42 miljoen euro. De verwachting is dat komend jaar landelijk minder zorg wordt gevraagd en het ziekenhuis moet zich dus aanpassen.

Problemen bij Ruwaard

Het SMC is de opvolger van het failliete Ruwaard van Putten. Dat ziekenhuis kwam in de problemen door een hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde vorig jaar dat het onder andere mis is gegaan bij de dossiervoering, overdracht van informatie, behandelingen, toezicht op assistenten en er werd ook niet volgens protocollen gehandeld. De afdeling cardiologie was toen al gesloten. Drie cardiologen zijn in oktober berispt door het tuchtcollege.

Faillissement Ruwaard

In juni 2013 werd het ziekenhuis failliet verklaard. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt.