Onrust in partij van Merkel om rechtse concurrentie en ‘Pegida’

De Beierse CSU voelt zich ongemakkelijk over de ‘linkse’ koers van bondskanselier Merkel. De rechtse kiezer wordt genegeerd.

De opkomst van de anti-islambeweging Pegida en de populariteit van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) hebben tot onrust geleid binnen de christen-democratische partijfamilie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De vicefractievoorzitter van de christen-democratische CDU/CSU in de Bondsdag, Hans-Peter Friedrich, verwijt Merkel medeverantwoordelijk te zijn voor de nieuwe concurrentie op rechts. Friedrich, lid van de Beierse CSU en oud-minister van Binnenlandse Zaken, zegt deze week in weekblad Der Spiegel dat Merkel zich richt op het weghalen van stemmen bij de sociaal-democratische SPD en de Groenen – en de rechtse kiezer negeert.

„Het is een poging om mee te zwemmen met peilingen die de mening van de mainstream laten zien”, zegt Friedrich, verwijzend naar Merkels besluit om kernenergie geleidelijk aan te beëindigen en om dubbele nationaliteit voor migranten mogelijk te maken. Hij noemt dit een „catastrofale fout”. „Als wij onze kleur verliezen, verliezen we onze conservatieve stamkiezers”. Friedrich noemt de AfD een „dodelijk gevaar”.

Uit het niets haalde de AfD, die zich heeft ontwikkeld van een eurosceptische tot een brede rechts-populistische partij, afgelopen mei bij de Europese verkiezingen 7 procent . Bij regionale verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Thüringen scoorde de partij dit jaar zo’n 10 procent. De Pegida-beweging (‘Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland’) brengt bij maandagdemonstraties in Dresden inmiddels zo’n 15.000 demonstranten op de been.

Niet iedereen is het eens met Friedrich. Vicevoorzitter Volker Bouffier van dfe CDU vindt dat de christen-democraten niet moeten meegaan met uiterst rechts. „De CDU moet altijd herkenbaar blijven.”