Onduidelijkheid over aantal vermisten na brand veerboot

Dit containerschop vervoerde geredde passagiers van veerboot Norman Atlantic, die in brand stond.
Dit containerschop vervoerde geredde passagiers van veerboot Norman Atlantic, die in brand stond. Reuters / Yara Nardi

Een opmerking van een Griekse minister, dat twintig mensen van de brandende veerboot in de Adriatische Zee zijn gered die niet op de passagierslijst stonden, heeft de onduidelijkheid over de vermisten vergroot.

In totaal zijn zeker tien mensen omgekomen, meldde persbureau AFP eerder vanavond. Zeker zeventig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat de passagierslijst met daarop 487 namen niet klopt, zei de Italiaanse minister van Transport Maurizio Lupi eerder vanavond al. Ook over het aantal geredde mensen is onduidelijkheid: volgens Griekenland zijn dat er 432, volgens Italië 427.

In de garage van de veerboot, waar ruim 220 voertuigen stonden, brak gisteren brand uit. Het vuur verspreidde zich vervolgens snel over de rest van het schip. Reddingsdiensten hebben vannacht en vanmorgen geprobeerd mensen van het schip te halen. De werkzaamheden werden bemoeilijkt door storm en hoge golven.

De ferry was vanuit Patras (Griekenland) op weg naar Ancona (Italië). De meerderheid van de passagiers was Grieks. De 56-leden tellende bemanning was grotendeels Italiaans. Er zaten ook vier Nederlanders aan boord van het schip. Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de veerbootmaatschappij, zo heeft een officier van justitie aangekondigd na een bezoek aan de haven van Bari. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken.

    • Mirjam Remie