A.F.Th. van der Heijden schrijft roman geïnspireerd op MH17

None
Foto ANP

A.F. Th. van der Heijden schrijft een roman die is geïnspireerd op de vliegramp met de MH17 en dit najaar verschijnt. In het boek (werktitel MX17) probeert de oorlogsfotograaf Natan Haandrikman (26) helderheid te scheppen in de informatie rond het boven Oekraïne neergehaalde toestel. De 298 inzittenden, meest Nederlanders, kwamen om. De fotograaf is volgens Van der Heijden „een man die mijn zoon Tonio had kunnen worden als je na zijn overlijden zou voort interpreteren op het leven dat hij had”. Tonio (21) kwam om in 2010 bij een verkeersongeval. De auteur publiceerde een jaar later het bekroonde Tonio. Natan is vernoemd naar zijn schoonvader. „Mijn schoonvader is geboren in Oekraïne en heeft als enige van zijn familie de oorlog overleefd omdat hij dienst moest doen in het Rode Leger.” Van der Heijden: „Het is oorlog in Europa en de wereld, daar wil ik een aantal dingen over melden die ik ophang aan deze vreselijke ramp. Alle lijnen komen samen bij de vliegramp.” (ANP, Novum)