Kijken: de vlekkeloze noodlanding van de Boeing 747 van Virgin Atlantic

Vlucht VS43, een Boeing 747 van Virgin Atlantic op weg van Londen naar Las Vegas, moest vanmiddag een noodlanding maken vanwege een kapot landingsgestel. De ‘noodlanding’ – op drie van de vier wielen – verliep perfect.

Het toestel van Virgin Atlantic boven Lingfield in Engeland. Het vliegtuig had problemen met een van de landingsgestellen en cirkelde boven Engeland.
Het toestel van Virgin Atlantic boven Lingfield in Engeland. Het vliegtuig had problemen met een van de landingsgestellen en cirkelde boven Engeland. Foto EPA/Fraser Hay

Het moet angstaanjagend zijn geweest voor de passagiers. Vlucht VS43, een Boeing 747 van Virgin Atlantic op weg van Londen naar Las Vegas, moest vanmiddag een noodlanding maken vanwege een kapot landingsgestel. De ‘noodlanding’ - op drie achterwielen - verloopt perfect.

Uren cirkelde het vliegtuig met circa 400 passagiers boven het vliegveld Londen Gatwick, dezelfde plek als waar vandaan het toestel was opgestegen. Het nieuws van problemen met het landingsgestel - het niet of deels uitklappen van het neuswiel en rechterachterwielen - werd al bekend voordat de uiteindelijke landing werd ingezet. Hulpdiensten rukten massaal uit en ook op social media hielden mensen het hart vast voor het welzijn van de passagiers.

Twitter avatar JoostNederpelt Joost Nederpelt Hier duidelijk te zien wat het probleem was. #VS43 http://t.co/k14L4zVYdo
Twitter avatar Zenza07 Tjitske Bronkhorst Fingers crossed voor Boeing 747 van Virgin flight #VS43 die zo moet landen op Gatwick met deels defect landingsgestel http://t.co/GQjnB8rNDL

Twee landingspogingen mislukken. Het vliegtuig blijft cirkelen om brandstof te verbranden - vliegtuigen moeten zo licht mogelijk zijn voor de landing. Dan zetten de piloten een derde landing in. En die ziet er, terwijl slechts drie van de vier achterwielen worden gebruikt, strak uit.

https://www.youtube.com/watch?v=J_5RNlXZbBI

Vanuit een andere hoek.

    • Sam de Voogt