Je houdt ervan of je haat het

Vertel! Paul O’Rourke, tandarts in New York, komt erachter dat hij meer wil dan een vast salaris en de perfecte mocaccino. Maar wat? Dan doet iemand zich online voor als Paul, en moet hij lijdzaam toezien hoe online identiteiten aangemaakt worden op zijn naam. De schending van zijn privacy verandert in iets angstaanjagends: de mogelijkheid dat de online-Paul beter is dan het origineel.

Wie is Joshua Ferris ook alweer? Zijn debuutroman Zo kwamen we aan het eind ging de hele wereld over, en dit nieuwe boek stond op de shortlist van de Man Booker Prize. Niet tot genoegen van iedereen: onze recensent Rob van Essen vond het een ‘rammelende en onevenwichtige roman’.

Waarom is het (toch) bijzonder? You love it or you hate it – toonaangevend criticus Janet Maslin van The New York Times, vond het juist een van de beste boeken van 2014: ‘Het boek, dat zo ambitieus is dat de auteur het verhaal lardeert met nep-bijbelteksten, maakt een opruiende tragikomedie van de zoektocht naar redding van een cynicus.’