‘IS executeerde 1.800 mensen in Syrië en Irak’

Sinds de Islamitische Staat afgelopen zomer een kalifaat uitgeriep in delen van Syrië en Irak heeft de terreurgroep al 1.878 mensen geëxecuteerd. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gisteren.

De Islamitische Staat (IS) staat bekend om zijn wreedheden, waarvan ook regelmatig filmpjes op internet verschijnen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn de afgelopen maanden 1.175 burgers geëxecuteerd, onder wie 8 vrouwen en 4 kinderen. Veel van de slachtoffers waren lid van de Sheitaat-stam in Syrië, die zich verzette tegen het schrikbewind van de jihadisten.

Ook zouden er 120 mensen zijn gedood die deel uitmaakten van de Islamitische Staat, maar de interne regels schonden of terug wilden keren naar hun land van herkomst. Nog eens ruim vijfhonderd geëxecuteerden maakten onderdeel uit van legers van de Syrische leider Bashar al-Assad, en 81 vermoorde mannen vochten voor rivaliserende groepen.

Vermoedelijk ligt het aantal mensen dat werd doodgeschoten, onthoofd of gestenigd door de strijders van de Islamitische Staat nog veel hoger, zegt het Observatorium. Veel mensen die gevangen zijn genomen door IS zijn vermist. Ook is er geen contact meer met leden van een stam in het oosten van Syrië en met tientallen Koerdische strijders rondom Kobani, een stadje aan de Turkse grens dat al maanden wordt belegerd door IS.