‘Inkomens accountants nemen voor het eerst sinds crisis weer toe’

Exterieur van accountantskantoor EY.
Exterieur van accountantskantoor EY. Foto ANP / Olaf Kraak

Partners bij de vier grote accountantskantoren verdienen weer meer. Het gemiddelde inkomen van partners bij PwC, KPMG, EY en Deloitte is het afgelopen boekjaar voor het eerst sinds het boekjaar 2009 omhoog gegaan, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Daarmee komt volgens de krant een einde aan de snelle daling van de inkomens bij de hoogstgeplaatste werknemers van accountantsbureaus na het uitbreken van de kredietcrisis. Bij PwC kregen de partners in het boekjaar dat op 30 juni eindigde gemiddeld 639.700 euro. In het boekjaar 2008, het laatste voor het uitbreken van de crisis, verdienden ze nog de 708.000. Het dieptepunt voor partners bij PwC lag in 2012, met een gemiddeld partnerinkomen van 468.000 euro.

Inkomensstijging door afvloeiing

Ook bij accountskantoor KPMG gingen de partners erop vooruit, ondanks de schandalen rond het kantoor. Hun beloning bedroeg blijkens de jaarrekening gemiddeld 395.141 euro, tegen 373.000 in het jaar ervoor.

Dat verschil wordt veroorzaakt door de vergoedingen die KPMG betaalde aan partners die zijn vertrokken; het aantal partners is dit jaar gedaald. Ook bij PWC, EY en Deloitte is de stijging van partnerinkomens te herleiden tot kostenbesparingen en een afname van het aantal partners.

Het partnerinkomen bestaat doorgaans uit een uitkering van de behaalde winst. Het gaat bij alle vier de kantoren om een bruto-inkomen zonder pensioenvoorziening. Dat laatste moeten de partners zelf regelen.

PwC, KPMG, EY en Deloitte gelden als ‘de grote vier’ omdat ze 90 procent van alle banken en beursgenoteerde bedrijven controleren. Uit een onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de kwaliteit van de controles van jaarrekeningen bleek dit jaar dat zij zwaar onder de maat presteren.

Lees ook op NRCQ: Wat te doen aan de schandalen met accountants? en KPMG presteert het slechtst van de grote accountantskantoren

    • Laura Klompenhouwer