Inferno op brandende veerboot

Opvarenden moesten in zwaar weer worden geëvacueerd na brand in Adriatische Zee.

Gewonde passagier van veerboot die met nog 48 andere geëvacueerden doorhet Singaporese containerschip ‘Spirit of Piraeus’ naar de haven van Bari werd gebracht. Foto AFP

In regen, onweer en harde wind zijn gisteren, vannacht en vanmorgen 310 opvarenden van een brandende veerboot in de Adriatische Zee geëvacueerd. Aan het eind van de ochtend waren er nog 168 mensen aan boord van de Norman Atlantic, die van het Griekse Patras op weg was naar Ancona in Italië.

Bij de brand en de reddingsacties daarna is zeker één dode gevallen; één van de geredde passagiers vertelde het Italiaanse persbureau Ansa vanmorgen dat hij vier doden had gezien.

De brand was gistermorgen vroeg uitgebroken in een van de parkeerdekken. De oorzaak is nog onbekend. Passagiers vertelden tegen Griekse en Italiaanse media dat het alarm van het schip afging toen ze nog lagen te slapen. Terwijl ze naar de bovenste dekken gingen, waren er explosies te horen – waarvan is nog onduidelijk. De Griekse Vassiliki Tavriuzelou vertelde aan Associated Press: „We hebben zeker vier uur op het dek gestaan, in de kou en de regen. Schepen konden niet bij ons in de buurt komen wegens de regen en de wind.”

Andere opvarenden vertelden dat er overal rook was, dat het naar brandend plastic stonk, en dat de vloeren erg warm werden. Een passagier vertelde tegen Ansa dat het rubber van zijn sportschoenen begon te smelten.

Bij de pogingen van mensen zich in veiligheid te brengen, kwam een Griekse man om. Volgens onbevestigde berichten is hij in zee gevallen toen hij uitgleed bij het instappen in een reddingssloep. Helikopterpiloten die bij harde wind van tachtig kilometer per uur mensen van boord probeerden te halen, vertelden dat de zware rook tot in hun cabine doordrong.

Een tiental schepen in de buurt heeft assistentie verleend. Een paar schepen probeerden door in de wind te gaan liggen de golfslag bij het brandende schip te verminderen.

49 geëvacueerde passagiers kwamen vanmorgen met een koopvaardijschip in Bari (Italië) aan. Zij zouden eerst naar Brindisi gaan, maar het weer was te slecht. Een loods uit Brindisi brak vannacht zijn arm bij een poging aan boord van het schip te komen. Andere opvarenden zijn voor medisch onderzoek overgevlogen naar onder andere Brindisi, Lecce en Otranto.

De 180 meter lange Norman Atlantic is in 2009 gebouwd op de werf van het bedrijf Visentini, in Noordoost-Italië. Er kunnen 836 passagiers en ongeveer 250 auto’s op. De veerboot heeft aanvankelijk dienst gedaan op verschillende routes aan de westkust van Italië en werd sinds december 2013 gehuurd door het Griekse Anek Lines. Die onderhield daar de verbinding Patras-Igoumenitsa-Ancona-Venetië mee.

Bij een inspectie tien dagen geleden in Patras werden zes gebreken gevonden, die niet ernstig genoeg waren voor een vaarverbod. Scheepsbouwer Carlo Visentini zei tegen Ansa dat er een probleem was met één van de 160 branddeuren en dat dit meteen was opgelost.

Het is de bedoeling de veerboot naar een Italiaanse haven te slepen zodra het weer dit toelaat.