Vliegtuig AirAsia verdwenen

Familieleden van passagiers van de vlucht QZ8501 wachten op het Indonesische vliegveld Juanda op nieuws. Foto Reuters

Een vliegtuig van AirAsia met 162 mensen aan boord is van de radar verdwenen boven de Javazee. De Airbus A320-200 was onderweg van Soerabaja in Indonesië naar Singapore. De Indonesische autoriteiten hebben de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van AirAsia gisteravond grotendeels stilgelegd omdat het donker werd. Enkele schepen in het gebied bleven wel doorzoeken naar brokstukken. Vandaag wordt de operatie, waar ook Singapore en Maleisië aan meedoen, in volle omvang hervat. Het toestel met 162 inzittenden had rond 08.30 uur lokale tijd (01.30 uur Nederlandse tijd) moeten landen in Singapore, maar ongeveer drie kwartier nadat het was opgestegen vanuit Soerabaja verdween het contact. De piloot vroeg toestemming om van koers te veranderen vanwege slecht weer. Die wilde hoger gaan vliegen; van 9.700 meter naar 10.303 meter. Niet veel later, om 07.24 uur lokale tijd, werd het contact met de Airbus verbroken. Er zijn geen noodsignalen afgegeven. Sindsdien is het toestel spoorloos. Gevreesd wordt dat het in zee is gestort. De luchtvaartmaatschappij verspreidde gisteren tweemaal een lijst met de nationaliteiten van de inzittenden. Vlucht QZ8501 had twee piloten en vijf bemanningsleden aan boord. Onder de 155 passagiers zijn 149 Indonesiërs, 3 Zuid-Koreanen, een Singaporees, een Brit en een Maleisiër. AirAsia is een budgetluchtvaartmaatschappij in het zuidoosten van Azië. Het bedrijf is gevestigd in Maleisië. De Indonesische dochteronderneming waar het vliegtuig van was, is voor 49 procent in Maleisische handen. Dat maakt dit de derde grote vliegramp met een Maleisische vlucht van dit jaar.

    • Reuters
    • Ap