In Engeland was het de dag van de gelijke spelen

Coach Ronald Koeman speelde met Southampton gelijk tegen koploper Chelsea. De concurrentie profiteerde niet.

Ronald Koeman: blij met gelijkspel
Ronald Koeman: blij met gelijkspel Foto AFP

Chelsea bood de concurrentie in de Premier League gisteren een uitgelezen kans om dichterbij te komen op de ranglijst. De koploper kwam niet verder dan 1-1 bij Southampton, maar de naaste achtervolgers profiteerden daar niet van. Manchester City speelde met 2-2 gelijk tegen Burnley. En stadgenoot Manchester United deelde eveneens de punten (0-0) met Tottenham Hotspur.

Chelsea was in Southampton vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar wist maar weinig kansen te creëren. Southampton, getraind door Ronald Koeman, kwam zelfs op 1-0, via Sadio Mané. Vlak voor rust trok Eden Hazard de stand gelijk. Daar bleef het bij in het St. Mary’s Stadion, waardoor Chelsea na negentien wedstrijden op 46 punten staat. Southampton is halverwege de competitie vierde, met 33 punten.

Koeman had zijn lesje geleerd na nederlagen tegen topploegen als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Manchester City. Hij had zijn spelers geïnstrueerd goed vanuit de organisatie te blijven spelen. „Dat was niet gemakkelijk, want Chelsea heeft een geweldig team. Dan heb je een goede organisatie nodig, een ongelooflijke instelling en een beetje geluk. Dat hadden we vandaag.”

Manchester United had het beste van het spel tegen Tottenham Hotspur, maar Robin van Persie wist, net als zijn ploeggenoten, niet te scoren. De formatie van Louis van Gaal staat na de eerste seizoenshelft derde, met tien punten achterstand op Chelsea. Tot Van Gaals ongenoegen. „We hebben twee punten verloren”, bromde hij. „We waren fantastisch in de eerste helft, maar als je niet scoort kun je ook niet winnen.”

Manchester City stond bij rust nog met 2-0 voor tegen laagvlieger Burnley (negentiende plaats). Er leek dan ook weinig aan de hand voor de nummer twee van de ranglijst, maar Burnley kwam in de tweede helft toch nog terug tot een gelijkspel.

Newcastle United, met Daryl Janmaat in de basis, klom dankzij een zege (3-2) op Everton naar de negende plaats. Stoke City won mede dankzij een assist van Erik Pieters met 2-0 van West Bromwich Albion. Ron Vlaar en Leandro Bacuna speelden met Aston Villa met 0-0 gelijk tegen Sunderland. Die eindstand stond ook op het scorebord bij Queens Park Rangers, met Leroy Fer in de basis, tegen Crystal Palace, de ploeg die een dag eerder trainer Neil Warnock had ontslagen.

West Ham United verloor thuis met 1-2 van Arsenal. West Ham maakte bekend een deel van de schuld te willen afbetalen door 20 procent van de club te verkopen. Deze aandelen zouden 80 miljoen pond (102 miljoen euro) moeten opleveren. (ANP)