IJzel zorgt voor probleem op wegen

Winterweer zorgt sinds dit weekend voor problemen op de Nederlandse wegen. Door aangevroren regen kon het vannacht in het midden, oosten en zuidoosten van het land behoorlijk glad zijn. Rijkswaterstaat strooide vannacht ruim 2,5 miljoen kilo zout uit tijdens zo’n vierhonderd ritten in de regio’s rond Arnhem en Nijmegen, Brabant en Limburg. Op snelwegen rond Rotterdam zorgde de gladheid voor een aantal ongelukken met scharende vrachtwagens.

Ook vanmorgen moesten automobilisten oppassen voor ijzel, zo waarschuwde het KNMI. De weerdienst heeft voor de provincies Brabant, Limburg en Gelderland code geel afgegeven voor ‘gevaarlijk weer'. De verwachting is dat de gladheid vanmiddag voorbij zal zijn, maar vanavond kan de kans op ijzel weer toenemen. Het koude weer houdt vermoedelijk nog enkele dagen aan.

Sneeuw en ijzel veroorzaakte afgelopen weekend in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië al grote problemen. In Zuid-Duitsland viel zaterdag zeker twintig centimeter sneeuw, hetgeen leidde tot twintig kilometer file rond Stuttgart.

In Frankrijk veroorzaakte het weer in de Franse Alpen lange files van automobilisten op weg naar hun wintersportbestemming. Zeker vijftienduizend vakantiegangers in de Savoie moesten door het slechte weer hun toevlucht zoeken in een noodopvang omdat ze gestrand waren. Vanaf Lyon werden noodvluchten ingezet om Britse toeristen naar huis te vliegen die niet vanaf Chambéry konden vliegen, de luchthaven die dichtbij de grote skiresorts ligt.

Hoewel de sneeuw in de Alpen meer dan welkom is na een tot nu toe warm wintersportseizoen met weinig sneeuw, viel er nu ineens wel heel veel. In 24 uur viel er in de regio's Savoie, Ain en Isère dertig tot zestig centimeter sneeuw. De Franse weerdienst gaf gisteren code oranje af, het op een na hoogste weeralarm.

Ook automobilisten in het midden en noorden van Groot-Brittannië raakten ingesneeuwd en moesten hun voertuigen verlaten. In het noorden van het land, waar zo’n elf centimeter sneeuw viel, zaten 36.000 huishoudens zonder elektriciteit. Nog eens 69.000 gezinnen kampten met incidentele stroomuitval. De luchthavens van Liverpool en Leeds Bradford waren vrijdagavond tijdelijk gesloten vanwege de sneeuw en harde wind.