Houd die fraude toch online

tekening Angel Boligan

Dat Trouw artikelen van Perdiep Ramesar heeft gepubliceerd die niet geverifieerd kunnen worden, moet een schok voor de redactie zijn geweest (NRC, 23 dec.).

Ook het AD heeft besloten z’n handen van zijn stukken af te trekken. Het is echter verbijsterend en laakbaar dat deze kranten vervolgens de artikelen uit de online archieven hebben verwijderd. Dat komt neer op geschiedvervalsing. Is de gedachte hierachter dat, als het niet online staat, het niet is gebeurd?

Het is gebeurd en kan en zal de redactie aankleven. Of sturen ze ook een stagiair met Typex het gedrukte archief in om de artikelen weg te lakken? De schande uitwissen zal niet lukken.

Het kwalijk van dit gerommel met archieven is dat iedereen die deze artikelen wil raadplegen, daarvoor niet meer online terecht kan. Daarnaast is er het principiële argument dat het digitale archief een getrouwe kopie van de gedrukte krant zou moeten zijn.

    • Joost Boswijk