Holleeder nog drie maanden in de cel

Willem Holleeder Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder moet ten minste tot eind maart in de cel blijven. De rechtbank in Amsterdam heeft vanmiddag zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd, zo bevestigde een woordvoerder van de rechtbank zojuist. Als het Openbaar Ministerie de hechtenis van Holleeder nogmaals wil verlengen dan zal een dergelijk verzoek eind maart op een openbare zitting moeten worden toegelicht.

Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie gezien als opdrachtgever van de moorden op vastgoed- en hasjhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Daarnaast was Holleeder volgens justitie lid van een criminele organisatie die liquidaties in de onderwereld organiseerde en uitvoerde. Holleeder zit hiervoor sinds half december in hechtenis. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld. Zijn advocaat Stijn Franken wilde tot op heden niet reageren op de beschuldigingen aan het adres van Holleeder.

Kroongetuige

De naam van Willem Holleeder wordt al sinds 2006 in verband gebracht met liquidaties. Het Openbaar Ministerie besloot Holleeder in 2006 echter alleen te vervolgen voor afpersing van vier mannen. Daarvoor werd hij in 2007 veroordeeld tot 9 jaar cel. Dat vonnis werd twee jaar later bekrachtigd door het gerechtshof in Amsterdam. Twee van de afpersingsslachtoffers van Holleeder, Wim Endstra en Kees Houtman, werden geliquideerd. Onderzoek naar die liquidaties verliep moeizaam. De zaak tegen Endstra loopt nog altijd bij de rechtbank. De uitvoerder van de moord op Houtman, Jesse R., werd in 2013 veroordeeld tot levenslang, mede op basis van de verklaringen van kroongetuige Peter la S.

Tijdens het hoger beroep in de liquidatiezaak meldde zich een nieuwe kroongetuige: moordmakelaar Fred Ros. Hij was door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar cel voor zijn rol bij onder andere de liquidatie van Thomas van der Bijl. Kroongetuige Fred Ros noemde Holleeder als de opdrachtgever voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Deze twee mannen verklaarden voor hun dood in het geheim tegenover de politie dat zij werden bedreigd door Holleeder. Op basis van de verklaringen van Ros is justitie een nieuw onderzoek gestart dat uiteindelijk heeft geleid tot de aanhouding van Holleeder op zaterdag 13 december.

‘Onderwereldmoorden’

Kroongetuige Ros heeft nooit direct contact gehad met Holleeder. Zijn verklaringen zijn op zichzelf onvoldoende bewijs voor een veroordeling van Holleeder. Naast de verklaring van Ros heeft ook de andere kroongetuige, Peter la S., belastend verklaard over Holleeder. La S. hoorde Holleeder ooit ‘Osdorp eerst’ zeggen tegen de uiteindelijke schutter Jesse R. Daarmee doelde Holleeder volgens La S. op de moord op Kees Houtman die in Osdorp woonde. Daarnaast is er nog de verklaring van de anonieme getuige Q5 die Willem Holleeder in een Rotterdamse discotheek heeft horen praten over onderwereldmoorden. Holleeder zelf heeft altijd ontkend dat hij betrokken is geweest bij onderwereldmoorden.

Holleeder wordt ook verdacht van afpersing en bedreiging. In januari 2015 wordt in deze zaak de strafeis bekendgemaakt.

Lees in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag een reconstructie over de onderwereld van Willem Holleeder (€).

    • Jan Meeus