‘The Interview’ levert op internet nu al 15 miljoen dollar op

Scène uitThe Interview

De film The Interview heeft op internet tot nu toe al 15 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) opgebracht. Dat heeft filmmaatschappij Sony Pictures gisteren bekendgemaakt.

In de filmkomedie, die 44 miljoen dollar heeft gekost, beramen Amerikanen een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. In juni dreigde de Noord-Koreaanse regering al met een „genadeloos antwoord” als de film niet zou worden verboden.

Producent Sony trok de film een week voor hij in première zou gaan terug, na een grootschalige hack. Interne e-mailcommunicatie en filmscripts werden gelekt en ook zouden medewerkers van de filmstudio dreigementen hebben ontvangen. Volgens de FBI was Noord-Korea daarvoor verantwoordelijk.

Bioscopen wilden de film eerst niet vertonen, omdat zij bang waren voor terreuraanslagen. Een klein aantal onafhankelijke bioscopen besloot de film vorige week echter toch te vertonen. Zo beleefde The Interview op Eerste Kerstdag zijn bioscooppremière, in 331 kleinere bioscopen. Tot en met zondag had de satire 2,9 miljoen dollar opgebracht.

Sony had de film op 24 december, een dag voor de bioscooppremière, al online gezet. Daar was de film voor 6 dollar te huur en voor 15 dollar te koop, onder meer via YouTube, Google Play, Xbox en een speciaal ervoor ingerichte site van Sony. Volgens Sony is er 2 miljoen keer op internet betaald voor de film. Op YouTube was het de meest bekeken film met Kerstmis. Sinds zondag is de film ook via iTunes van Apple verkrijgbaar.

De film wordt ook veel illegaal bekeken. Volgens het blog TorrentFreak werden er tijdens de kerstdagen 750.000 illegale kopieën van de film gedeeld via het netwerk BitTorrent.