Even hangen in het duivencafé

foto Muhammad Hamed/reuters

Wat begon als een hobby, is inmiddels een booming business in de Jordaanse hoofdstad Amman: postduiven houden. Hier zien we de vogels uitgestald in het duivencafé, waar liefhebbers elkaar iedere avond ontmoeten voor een kopje koffie, een praatje over de verschillende duivensoorten en natuurlijk om de dieren te verhandelen. De ‘duiventrainers’ maken er een wedstrijd van om te kijken wiens duiven het langst en het verst kunnen vliegen. Het ‘duiventrainen’ werd in de jaren veertig door Syrische migranten in Jordanië geïntroduceerd. De ooit deftige hobby werd omarmd door de middenklasse, maar is inmiddels vooral bij werklozen populair. Volgens The New York Times is er sprake van een heuse onderwereld van verzamelaars, dealers en dieven; allemaal op zoek naar de duurste duif. Veel trainers hebben zich verenigd in allianties om hun kudde te beschermen.