Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vijf doden bij veerbootramp, reddingsoperatie nog altijd bezig

De reddingsoperatie van de ferry Norman Atlantic waar gisteren brand uitbrak in de Adriatische Zee, is vanmorgen nog steeds aan de gang. Van de 478 passagiers en bemanningsleden zijn er inmiddels 288 van boord gehaald. Het reddingswerk is de hele afgelopen nacht doorgegaan.

De Italiaanse marine haalt met helikopters mensen van de veerboot. De weersomstandigheden zijn ruw op zee.
De Italiaanse marine haalt met helikopters mensen van de veerboot. De weersomstandigheden zijn ruw op zee. Foto EPA / Italiaanse marine

De reddingsoperatie van de ferry Norman Atlantic waar gisteren brand uitbrak in de Adriatische Zee, is vanmiddag nog steeds aan de gang. Er moeten nu nog 22 mensen van de boot gehaald worden. Circa 70 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal waren er 478 passagiers en bemanningsleden aan boord.

De Griekse minister van koopvaardij heeft gezegd dat er vier lichamen zijn teruggevonden, schrijft persbureau AP. Gisteren werd al bekend dat er minimaal één dode zou zijn gevallen. De Griekse kustwacht bevestigt dat het totale aantal doden nu op vijf staat.

Strafrechtelijk onderzoek

Inmiddels is bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek zal komen naar de veerbootmaatschappij. Dat heeft een officier van justitie aangekondigd na een bezoek aan de haven van Bari. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken.

Een cargoschip heeft vanmorgen 49 mensen naar de Italiaanse havenstad Bari gebracht. De Italiaanse en Griekse kustwacht werken samen bij de reddingsoperatie. Zeker tien Griekse koopvaardijschepen assisteren bij het reddingswerk. Met helikopters worden de passagiers van boord gehaald en vervolgens aan boord gebracht van de koopvaardijschepen. De schepen die al tientallen passagiers aan boord hebben genomen blijven in de buurt zolang het reddingswerk voortduurt.


De omstandigheden voor de operatie zijn niet ideaal: het stormt op zee, er zijn hoge golven en het is erg koud, schrijft persbureau AP. De brand is sinds gisteravond onder controle, maar omdat het schip binnen vol rook stond, moesten de passagiers gisteravond buiten op het dek in de kou en regen wachten tot ze van boord kunnen worden gehaald. Ze kregen via een ander marineschip dekens. Niettemin moest een aantal passagiers wegens onderkoelingsverschijnselen met een helikopter naar het ziekenhuis in de Zuid-Italiaanse stad Galatina gebracht worden.

Drie Nederlanders aan boord

Het schip was gisteren op weg van het Griekse Patras naar Ancona in Italië toen er brand uitbrak. De geplande route van het schip:

Het schip vervoerde 422 passagiers, onder wie vier Nederlanders, en 56 bemanningsleden. Eén van de Nederlanders is sowieso gered, van de overige drie is onbekend hoe het met hen gaat. De meerderheid van de passagiers is Grieks, de bemanning is grotendeels Italiaans. De brand brak uit in de garage van de veerboot, waar ruim 220 voertuigen stonden, en verspreidde zich vervolgens snel over de rest van het schip. Sommige passagiers zeiden tegen Italiaanse nieuwsmedia ook explosies gehoord te hebben.

Schip had tekortkomingen bleek bij inspectie

De veerboot was 19 december nog geïnspecteerd door de havenautoriteit van Patras. Daarbij werden zes ‘deficiënties’ gevonden, maar volgens de instantie was er geen enkele zo ernstig dat het schip ervoor in de haven moest worden gehouden. Het zou gaan om een slecht werkende brandwerende deur en ontbrekende noodverlichting. De defecten zouden vervolgens gerepareerd zijn.