Opinie

    • Youp van ’t Hek

Er is veel mis met mij en dat bevalt prima

Woensdag blikt Youp van ’t Hek terug op 2014 in zijn oudejaarsconference. Een zwaar jaar? „Niet voor mij. Ik ben de toeschouwer langs de lijn.”

Illustratie Enkeling

Moeilijk om uzelf te interviewen?

„Absoluut niet. Ben mijn leven lang de hele dag met mezelf in gesprek. En ’s nachts vaak ook.”

Waarover?

„Over alles. Leven, dood, liefde, werk, kinderen, ouders, familie, vrienden, wereld, toekomst, verleden, oorlog, vrede, politiek, ruzie, jaloezie, gunnen, feestelijk vreugde, diep verdriet en zo zou ik nog wel een paar pagina’s door kunnen gaan.”

Dat resulteert in?

„Theaterprogramma’s, columns, simpele conferences, kleine liedjes, rare gesprekken, overmatig drankgebruik, langdurige geheelonthouding, stevige wandelingen in mijn eentje, vrolijke vakanties met mijn vrouw en zo zou ik nog wel een paar kranten door kunnen gaan.”

2014 een zwaar jaar?

„Voor veel mensen wel. Voor mij niet. Ik ben de toeschouwer langs de lijn. Speel amper mee. Schop hooguit de bal af en toe terug in het veld.”

Het gerucht gaat dat u in uw komende oudejaarsconference een twitteraar persoonlijk aanpakt! Doet u dat omdat de man niet enthousiast over u is?

„Nee joh, een paar miljoen mensen in dit land zijn niet enthousiast over mij en laten mij dat regelmatig weten. In de meeste gevallen ben ik er trots op. Het is meestal nogal wederzijds. Deze meneer deed dat wekelijks en daardoor wekte hij op een verloren zaterdag mijn interesse. Dus ging ik eens lezen wat hij zelf zoal de wereld in twitterde. Toen zag ik dat hij al drie jaar lang 80 tweets per dag afscheidde. Dat zijn er meer dan 90.000 in de drie jaar dat hij twittert. Een fenomenaal aantal. Fascinerend vond ik dat. Van ’s morgens half zeven tot ’s avonds een uur of elf op je tablet of telefoon kwaken. Wat een eenzaamheid. Ik pak hem niet terug, maar geef hem als voorbeeld van hoe raar sommige mensen doen. Deze meneer is psycholoog en ook nog hulpverlener. Noem nu tijdens de try-outs zijn echte naam in de conference, maar misschien geef ik hem op televisie een pseudoniem en noem ik hem @micheldebruijn. Hij heeft inmiddels zijn tachtig mededelingen per dag afgeschermd. Had de sneuneus misschien iets eerder moeten doen. Vrees niet dat hij na Oudejaarsavond wel heel enthousiast over me is. Ik lees het wel!”

Het gaat u dus meer om het maatschappelijk verschijnsel?

„Precies. Niks meer, niks minder. Aandoenlijke types. En ik heb erg met zijn vrouw en kinderen te doen.”

Wat was zijn leukste tweet?

„‘Er is weinig mis met mij!’ Dat schreef hij in grote tevredenheid en zonder een zweem van ironie.”

Is er met u veel mis?

„Heel veel zelfs. En dat bevalt prima. En dat vinden mijn vrienden ook. Met mijn vrienden is trouwens ook van alles mis.”

Heeft u veel vrienden?

„Ja, een aantal heel goede vrienden zelfs. En al heel lang. Die vriendschappen gaan terug tot diep in mijn jeugd. En er zijn er in de loop van mijn leven wat bijgekomen. Vriendschappen die ontstaan zijn op het kleuterschoolplein van mijn kinderen. Dus die duren ook al weer meer dan twintig jaar. Ik heb trouwens meer vriendinnen dan vrienden.”

Ik las iets over een documentaire over u. Waar moet ik aan denken? Een reallifesoap?

„Nee, hoor, Pamela Sturhoofd vroeg of ze mij een jaar met een camera mocht volgen omdat het voor mij best een gedenkwaardige periode was. Zestig geworden, mijn 200ste voorstelling in Carré, weer een oudejaarsconference...”

Zien we u gezellig kerst vieren met de Van ’t Hekjes?

„Nee hoor, het gaat over mijn werk. En mijn vrouw en kinderen komen aan het woord. Plus een paar anderen uit mijn periferie. Ben benieuwd. Heb de docu nog niet gezien en de avond van de uitzending sta ik in Groningen op het toneel. Na 1 januari zal ik er eens goed voor gaan zitten. Ben benieuwd wat ze over me zeggen. Misschien leidt het tot een echtscheiding. Of onterf ik het hele zootje. En geef ik al mijn geld aan @micheldebruijn. Als schadevergoeding.”

U schrijft al bijna dertig jaar een wekelijkse column in NRC Handelsblad, die column staat tegenwoordig ’s zaterdags ook in nrc.next. U dreigde te vertrekken als de krant door De Telegraaf zou worden ingelijfd. Was dat serieus?

„Bloedserieus. Wil niet op dezelfde loonlijst als Evert Santegoeds. In mijn korte aardse bestaan is dat een van mijn weinige principes.”

Bent u gelukkig bij de krant?

„Ja, in al die jaren zijn al mijn lettergrepen zonder een probleem afgedrukt. Eén keer heeft de eindredactie mij een vraagteken achter een naam aangeraden. Ik noemde een bepaalde politicus een oplichter. Als het een proces was geworden zou ik het namelijk verliezen. Heb daar toen mee ingestemd. Later had ik daar spijt van. Vaak is zo’n publiekelijk proces namelijk ook wel weer vermakelijk. Zou het nu niet meer doen. Achter de malversaties van Henk Krol zet ik geen vraagtekens. Dat is doodgewoon een ordinaire laaienlichter. Heb leuke post van oud-medewerkers van de Gay Krant binnen. Verbijsterend proza. Dus neem van mij aan: Henk is een oplichter met een uitroepteken. Hij is kandidaat nummer één voor de Jos van Rey-trofee.”

Zijn politieke kompaan Jan Nagel denkt daar anders over.

„Mijn grote voorbeeld Jan Blokker, jarenlang de beste columnist van Nederland, schreef ooit: ‘Waar Jan Nagel gelopen heeft kan geen gras meer groeien!’”

Waar staat u politiek?

„Nergens. Lach me suf om links en rechts. Jokkenbrokkenbouwers. Had graag aan het kerstdiner met Edith Schippers gezeten.”

Om waarover te praten?

„De gezondheidszorg in Noord-Korea.”

Slim wat de regering doet?

„Vrees dat de kiezer meedogenloos afrekent en Pechtold op een schild gehesen wordt en zegevierend door het land gaat.”

U bent zestig geworden. Denkt u al aan uw pensioen?

„Voorlopig niet. In mijn hoofd gonst een nieuw theaterprogramma met de titel LICHT! dat ik vanaf komend najaar in Nederland en België ga spelen. Verder heb ik een plan om met illustrator Marije Tolman iets bijzonders te maken.”

Een boek?

„Nee, maar de boekwinkel gaat het wel verkopen.”

Wanneer stopt u?

„Als het publiek niet meer komt.”

Ziet u daar tegen op?

„Mijn grootste angst is de verveling. Dat ik dan op een dag tegen mijn vrouw moet bekennen dat ik in drie jaar meer dan 90.000 tweets heb verzonden!”

    • Youp van ’t Hek