‘Eerst voel je niets, dat is de shock’

Elke jaarwisseling raken tal van mensen gewond door vuurwerk. Drie slachtoffers vertellen hun verhaal. Moeten particulieren eigenlijk wel vuurwerk afsteken? „Iemand die dronken is, mag toch ook niet autorijden?”

Nog altijd is Joeri Pels (17) uit Woerden woedend op degene die hem het licht uit zijn oog knalde. Dat gebeurde op Oudejaarsavond 2010.

Pels haalt die dag laat op de avond boodschappen uit de kofferbak van de auto van zijn ouders. Wanneer hij zich omdraait, schiet een babypijl in zijn oog. „Het was alsof er stekels van een bezem in mijn oog staken.” Pels valt op de grond, wordt misselijk en krijgt hoofdpijn. Later blijkt zijn oog bloeddoorlopen. „Ik zag niks meer.”

In het ziekenhuis in Woerden zeggen ze dat er niks aan de hand is. Drie keer wordt hij weggestuurd. Maar de pijn en de klachten houden aan. Na drie dagen brengen zijn ouders hem naar het hospitaal in Gouda. Hij wordt direct doorgestuurd naar het oogziekenhuis in Rotterdam. Daar stellen de artsen vast dat er buskruit in het oog van Joeri zit. „Mijn irisring en lens waren kapot en mijn hoornvlies was beschadigd. Er zit voor altijd een vlek voor mijn oog.”

In één jaar tijd bezoekt Pels 165 keer het ziekenhuis omdat zijn oogdruk voortdurend te hoog oploopt. „Dat was een half uur gillen en janken in de auto. Mijn lichaam wilde mijn oog eruit drukken.”

Verbetering blijft uit en Pels wordt depressief van de aanhoudende pijn. Pas na drie maanden gaat hij af en toe naar school.

Na een jaar heeft hij 5 à 10 procent zicht in zijn verwonde oog. Eindelijk verdwijnt de pijn en komt zijn vechtlust terug. Hij krijgt een nieuwe lens en een nieuwe irisring. Een deel van zijn iris wordt gereconstrueerd. Nu ziet hij voor 65 tot 70 procent.

Het ongeval zal hem altijd bijblijven, zegt hij. „Die vlek went niet en beroepen als politieagent en vrachtwagenchauffeur kan ik niet meer uitoefenen.”

De jaren na het ongeluk kruipt hij onder de dekens wanneer vuurwerk knalt. Nu is hij niet bang meer. Maar tijdens Oud en Nieuw blijft hij binnen.

Pels zou het liefst zien dat vuurwerk afsteken wordt verboden. „Gemeenten zouden vuurwerkshows moeten organiseren. Die zijn veiliger en professioneler. Anders kunnen dronken mensen vuurwerk afsteken. Iemand die dronken is, mag toch ook niet autorijden?”

    • Merlijn Doomernik
    • Evy van der Sanden