Het beste voor Kees

NPO 2, 18.40-20.10u.

(Monique Nolte, 2014.) De autistische Kees Momma is 44 jaar en woont nog bij zijn bejaarde ouders. Zij helpen hem, bieden steun in paniekmomenten en vertellen hem de weersvoorspelling. Maar nu zijn ouders oud worden, moeten ze gaan nadenken hoe het met Kees moet wanneer zij er niet meer zijn.

De documentaire Het beste voor Kees – die vanavond wordt herhaald – was een onverwachte hit dit jaar: naar de tv-uitzending in juni en naar Uitzending Gemist keken 1,3 miljoen mensen. Op YouTube werd het fragment waarin Kees in de auto tekeer gaat tegen een ‘Mof’ 1,5 miljoen keer bekeken.

Kees kreeg een column in nrc.next. Ook leverde de documentaire hem veel opdrachten op om huizen te tekenen. Zo tekende hij onlangs zijn grootste en moeilijkste werk ooit: het appartementengebouw de Vredenburg in Utrecht.

De Facebookpagina die regisseur Monique Nolte voor Kees opende wordt door ruim 43.000 mensen gevolgd. Hierop schrijft hij brieven aan Nolte: „Van mijn broer Jasper kreeg ik een mail dat ik op Twitter een Trend Topic ben. Dat houdt in dat ik het meest besproken onderwerp op dat medium ben. [...] Blijkbaar word ik serieus een bekende Nederlander!”