Dit zijn de winnaars en verliezers van de Amsterdamse beurs

Foto ANP

Ouderwets hoge winsten. Dat voorspelden analisten begin dit jaar voor beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. De wereldeconomie trekt immers aan. De crisis is voorbij. Het bleek al te optimistisch. Telkens stonden nieuwe zorgen de verwachte groei in de weg. Zorgen over de prestaties van de Nederlandse economie, over vraaguitval in China, tegenvallende groeicijfers in de VS, een dreigende recessie in de eurozone. Regelmatig stond de AEX-index door al dat gesomber dit jaar onder de slotstand van eind 2013.

Het vertrouwen in de Amerikaanse economie bleek een stuk sterker, als je kijkt naar de S&P 500-index (de 500 grootste Amerikaanse beursfondsen):

De belangrijkste trends van 2014? Het was het jaar waarin aandeelhouders werden verrast door corruptiezaken (Imtech, SBM Offshore en Ballast Nedam) en fikse winstwaarschuwingen (Fugro, BAM). Net als op de meeste buitenlandse beurzen deden techaandelen het goed (ASML, ASM International, BESI, ICT Automatisering), terwijl bedrijven die in olie zitten in de moeilijkheden kwamen door de dalende olieprijs (Fugro, SBM Offshore ). En er was nog een heel Hollandse trend: doordat de orders vorig jaar inzakten, was 2014 geen best jaar voor de bouw (Ballast Nedam, BAM Groep, Heijmans).

In al dat geweld verloren acht aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven meer dan dertig procent van hun beurswaarde, met als uitschieter Imtech dat 91 procent minder waard werd. Daar staan negen bedrijven tegenover die hun beurswaarde met meer dan dertig procent zagen toenemen. Dit zijn de grootste winnaars en verliezers van het Damrak:

AEX-Index

Winnaar: Altice

Altice, een van de grootste kabelbedrijven van Europa, bracht eind januari een kwart van zijn aandelen naar de Amsterdamse beurs. Het Luxemburgse bedrijf haalde 1,3 miljard euro op. De koers schoot direct omhoog, waardoor de beurswaarde een dag na de beursgang ruim 6 miljard euro bedroeg. Dit jaar deed Altice twee miljardenovernames waarmee het zijn positie op de Europese telecommarkt verstevigde.

Verliezer: Fugro

Na een serie winstwaarschuwingen daalde de koers van  bodemonderzoeker Fugro dit jaar ruim 60 procent. Fugro wijt de tegenvallende resultaten vooral aan de problemen op de olie- en gasmarkt, waar het bedrijf driekwart van zijn omzet vandaan haalt. Als je op 31 december 2013 10.000 euro in Fugro investeerde, is daar nu 3.906 euro van over.

AMX-Index

 

Winnaar: Aperam

Roestvrijstaalfabrikant Aperam is dit jaar koploper in de AMX-index, de beursindex voor middelgrote fondsen. Het bedrijf presenteerde kwartaal op kwartaal goeie cijfers. Vooral in Brazilië deed het voormalige onderdeel van Arcelor Mittal goede zaken.

Verliezer: Imtech

Technisch dienstverlener Imtech verkeert in de problemen sinds begin 2013, toen bekend werd dat in Polen en Duitsland grootschalige fraude is gepleegd. Het bedrijf bleek zijn resultaten structureel te hebben opgeblazen. Dit jaar ging Imtech bijna failliet, omdat het niet aan de hoge schulden kon voldoen.

AScX-index

Winnaar: BE Semiconductor Industries

BE Semiconductor Industries (BESI) is de winnaar van de AScX, de index voor de kleinere beursfondsen. Als je vorig jaar op 31 december 10.000 euro investeerde in de halfgeleiderproducent uit Duiven, is die investering vandaag 22.191 euro waard. Het techbedrijf profiteerde van de verhuizing van de productie naar Azië en de toenemende vraag naar chips voor mobiele telefoons, tablets en auto’s.

Veriezer: Ballast Nedam

De Nederlandse bouwsector zit in de problemen, omdat het aantal opdrachten terugloopt. Geen beursgenoteerde bouwer had daar dit jaar zoveel last van als Ballast Nedam. Ook zijn de verbreding van snelweg A15 en de vervanging van de Botlekbrug een strop van 100 miljoen euro. En begin dit jaar kwam aan het licht dat het bouwbedrijf smeergeld betaalde om twee bruggen te mogen bouwen in Suriname.

    • Reinier Kist