Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN
HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Geldlopers staken; pinautomaten leeg

Gelukkig staken de werknemers van geldtransporteur Brink’s Nederland ná Kerstmis, maar is er voor de geldlopers ooit een goed moment om te staken? Zondagmiddag waren 230 geldautomaten van de Rabobank leeg, 10 procent van het totaal aan Rabo-automaten. Ook sommige automaten van ABN Amro en SNS Bank worden niet meer bijgevuld.

De vakbonden protesteren tegen een reorganisatie waardoor zeshonderd van de duizend werknemers van Brink’s hun baan kwijtraken, schrijft de Volkskrant. De reorganisatie is het gevolg van de keuze van de grootste klant van Brink’s: de Rabobank. Die bank gaat komend jaar naar Geld Service Nederland, een concurrent van Brink’s.

De directie van Brink’s stelt in een verklaring dat de bonden een verkeerde keuze maken met hun actie:

In plaats van andere cash-logistieke dienstverleners aan te spreken op hun verplichting om banen te behouden, kiezen zij voor media-aandacht en het dwarsbomen van de noodzakelijke reorganisatie bij Brink’s. Dit lever een direct gevaar op voor de continuïteit van ons bedrijf.

Er wordt aan gewerkt om de ontslagen medewerkers aan een nieuwe baan te helpen. Brink’s spande een kort geding aan tegen de vakbonden. Vandaag beslist de rechter of de staking terecht is, of dat de geldautomaten weer moeten worden bijgevuld.

AkzoNobel groeit in Azië

In Europa lopen de zaken niet zo lekker voor AkzoNobel, maar de vraag uit Azië compenseert die tegenvallende verkopen. Dat zegt Ruud Joosten, hoofd van de afdeling decoratieve verven in de Financial Times.

AkzoNobel is op dit moment de nummer één verfproducent in zuidoost Azië en de nummer twee in China. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in deze gebieden. In 2013 werd een nieuwe fabriek gebouwd in het Indiase Gwalior en in Guangzhou in China. Een derde fabriek is in aanbouw in Chengdu (China).

Azië was in 2013 goed voor een kwart van de 4 miljard dollar (3,28 miljard euro) die werd verdiend met de verkoop van decoratieve verf. En er is nog ruimte voor groei. De Chinezen gebruiken bijvoorbeeld maar een liter verf per persoon, per jaar. Europeanen gebruiken gemiddeld vijf tot zes liter.

Oosterse formule bij overnames werkt

Als het ene bedrijf het andere overneemt, wordt de directie meestal snel vervangen en worden de bedrijven zoveel mogelijk samengevoegd. Manpower deed het anders bij de aankoop van Salarisprofs, een concurrent die specifiek salarisadministrateurs uitzendt. De directeur mocht blijven zitten en Manpower kreeg niet meer dan 51 procent van de aandelen.

Dat Salarisprofs zoveel mogelijk zelfstandig blijft, noemt het Financiële Dagblad de ‘oosterse formule’. Daar krijgen westerse bedrijven alleen voet aan de grond via joint-ventures: samen zijn de bedrijven dan verantwoordelijk voor de groei van omzet en winst, zegt Humphrey Perdaems, financieel directeur van Manpower.

De formule lijkt te werken. De omzet van Salarisprofs is met 30 procent boven verwachting gegroeid. Voor Manpower is de terugverdientijd van de transactie meer dan gehalveerd.

Esther van der Born, directeur en mede-aandeelhouder van Salarisprofs zegt haar autonomie niet kwijt te zijn geraakt. “Ik heb de vrijheid behouden om te blijven ondernemen zoals ik dat wil.”

    • Eefje Rammeloo