Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Wéér een vliegtuig verdwenen, een Airbus A320 van AirAsia, op weg naar Singapore. De zoektocht gaat vandaag verder, met weinig hoop. De 162 inzittenden ervan meegerekend, zijn er dit jaar al bijna vier keer zoveel vliegtuigdoden als in 2013.

Terwijl Nederland plat ligt na een dagje sneeuw, is de Oostenrijkse economie er juist sterk van afhankelijk. Wat als het te weinig sneeuwt? Vier vragen.

Maar liefst acht aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven verloren in 2014 meer dan dertig procent van hun beurswaarde. Dit zijn de winnaars en verliezers van het Damrak.

En: een goed pak kopen, hoe doe je dat? Zeven do’s en don’ts.

Poldernieuws

Veel pinautomaten van de Rabobank zijn leeg door een staking bij Brink’s. Maandag beslist de rechter of de automaten weer gevuld moeten worden, schrijft de Volkskrant.

AkzoNobel doet het goed in Azië en compenseert zo tegenvallende verkopen in Europa. Dat vertelt directeur Ruud Joosten in de Financial Times.

Het oosterse model werkt, concludeert het Financieel Dagblad. Manpower nam Salarisprofs over en liet het bedrijf op z’n aziatisch zo zelfstandig mogelijk.

While you were sleeping… in the US

Natuurlijk erg vervelend, zo’n cyberaanval, maar het leverde Sony Entertainment wél flink wat aandacht op voor de film The Interview. In het eerste weekend werd de film twee miljoen keer gedownload, meldt de BBC.

Kledingmerk American Apparel wil van een lastige CEO af en moet daar mogelijk het bedrijf voor verkopen, schrijft The Wall Street Journal.

Hedgefunds willen hun eigen populariteit wat opkrikken. Volgens The Wall Street Journal sluizen ze ‘transactiekosten’ steeds vaker meteen door naar investeerders in plaats van het geld in eigen zak te steken.

While you were sleeping… in Asia

Lekker gamen tijdens de Kerstvakantie. Het kan weer, want PlayStation producent Sony heeft de schade van een nieuwe cyberaanval hersteld, schrijft Bloomberg.

Wie heeft de meeste fusies geregeld? Banken zoals Morgan Stanley vechten om de credits, meldt de Financial Times, en daarmee hun plek op belangrijke ranglijstjes.

De Zuid-Koreaanse bedrijfsimperiums zijn te machtig, zeggen deskundigen tegen persbureau Yonhap. Samsung en Hyundai hebben bijvoorbeeld samen 20 procent van het inkomen van álle Zuid-Koreaanse bedrijven.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q