Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Muziek

Dit is het meest snobistische liedje ooit…van 2014

De Canadese rockband Arcade Fire tijdens hun optreden op muziekfestival Pinkpop, eerder dit jaar.
De Canadese rockband Arcade Fire tijdens hun optreden op muziekfestival Pinkpop, eerder dit jaar. Foto ANP / Paul Bergen

De Snob 2000 van 2014, de tegenhanger van de Top 2000, is bekend. Het nummer van de band van wie ruim 2500 stemmers vonden dat die dit jaar bovenaan moest komen is geworden… *tromgeroffel*…Rebellion (Lies) van Arcade Fire.

Het is de vierde single van het debuutalbum Funeral van de Canadese rockband, dat in Europa in 2005 uitkwam:

En dit is de top tien van dit jaar (met daarachter de notering van vorig jaar):

 1. Arcade Fire - Rebellion (Lies) (12)
 2. Beastie Boys - Sabotage (6)
 3. Radiohead - Exit Music (For A Film) (11)
 4. The Smiths - How Soon Is Now? (3)
 5. Nick Cave & The Bad Seeds - The Mercy Seat (17)
 6. Arctic Monkeys - I Bet You Look Good On The Dancefloor (13)
 7. The National - Fake Empire (60)
 8. Alice In Chains - Would? (9)
 9. The Smiths - Bigmouth Strikes Again (54)
 10. dEUS - Instant Street (69)

Waarom is er eigenlijk een Snob 2000?

Omdat de bedenkers van de lijst, ook wel bekend van het muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes, zoveel liedjes misten in de keuzelijst van de Top 2000, die Radio 2 elk jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw uitzendt. Daar kun je wel vrije keuzes invullen, maar die halen niet vaak de uiteindelijke lijst. De Snoblijst bestaat uit liedjes die “blijkbaar niet goed of belangrijk genoeg” waren voor die voorselectie van Radio 2. Dus ha! Gerechtigheid voor alle andere mooie muziek is het devies.

Nutteloze feiten van de Snob 2000

De Snobs zouden geen snobs zijn als ze niet ook allerlei nutteloze feiten verzameld hadden over de liedjes in de lijst. Enkele voorbeelden:

 • Slechts 12,5 procent van de liedjes uit de Snob 2000 heeft een vrouw als (lead)zanger.
 • Mensen deden ook dit jaar zogeheten snobroepen: oproepen om liedjes hoger in de lijst te krijgen. Vooral die voor Arcade Fire had dus succes.
 • De band met de meeste noteringen in de lijst? The Smiths, met zes nummers.

Lees alle nutteloze feiten hier.

Derde Snoblijst

De Snob 2000 werd voor de derde keer georganiseerd. Stemden vorig jaar nog ruim 1400 mensen voor de lijst, dat aantal steeg naar 2500 stemmers dit jaar. In 2012 stond Jungleland van Bruce Springsteen op nummer 1, vorig jaar was dat No One Knows van Queens of the Stone Age. De bekendmaking van de lijst vond afgelopen zaterdag plaats tijdens het Snob 2000 Café in Poppodium W2, ‘s-Hertogenbosch.

Dit jaar werden 512 nieuwe liedjes de Snob-lijst ingestemd. Beluister de volledige lijst op Spotify:

Of als je geen Spotify hebt: internetradiostation IndieXL zendt de Top 100 van de lijst morgen uit tussen 10:00 en 17:00 uur:

Twitter avatar IndieXL IndieXL De @Snob_2000 is inmiddels bekend, wij trappen dinsdag om 10:00 af met nummer 100: ‘Round Here’ van Counting Crows!
https://t.co/mwyJpZtpJq