Burgeroorlog in Libië escaleert met luchtaanvallen

Met de luchtaanvallen op Misrata opent de regering een nieuw front. Ook om de olie-installaties wordt gevochten.

Strijd om Libische olie-installaties
Strijd om Libische olie-installaties

De burgeroorlog in Libië is dit weekend verder geëscaleerd. Gevechtsvliegtuigen van de internationaal erkende regering in de oostelijke stad Tobruk hebben gisteren voor het eerst bombardementen uitgevoerd op Misrata, met 300.000 inwoners de derde stad van het land. Een luchtmachtbasis, een haven en een staalfabriek waren doelwit, maar de schade lijkt mee te vallen.

„De stafchef van het leger heeft Misrata uitgeroepen tot militaire zone en [de stad] zal belegerd worden vanuit het oosten en het westen, tezamen met aanhoudende luchtaanvallen”, zei de commandant van de luchtmacht in de Libische media.

Met de luchtaanvallen opent de regering een nieuw front in de zeven maanden durende burgeroorlog. Sinds twee weken wordt er ook zwaar gevochten om de twee belangrijkste olie-installaties van het land, bij Ras Lanuf en Es Sider. Een van de terminals staat in brand. Ruim 800.000 vaten olie zijn al in vlammen opgegaan. De regering heeft het buitenland om hulp gevraagd bij het blussen. De vrees is dat zes miljoen vaten aan olie de Middellandse Zee in stroomt. Maar de vraag is welk land brandweerlieden een oorlogsgebied durft in te sturen.

De regeringtroepen vechten tegen een coalitie van fundamentalistische milities die zich Libische Dageraad noemt en wordt aangevoerd door de machtige militie uit Misrata. De coalitie veroverde afgelopen zomer de hoofdstad Tripoli en vormde een eigen regering. De legitieme regering vluchtte naar Tobruk.

Twee weken gelegen lanceerde Libische Dageraad het offensief om de olie-installaties bij Ras Lanuf en Es Sider te veroveren op de regering. Olie is de belangrijkste inkomstenbron voor beide partijen. De centrale bank, de enige neutrale staatsinstelling van het land, verdeelt de olie-opbrengsten netjes over de strijdende partijen. De meeste milities staan nog altijd op de loonlijst van de overheid.

Die inkomstenbron dreigt door de gevechten echter snel op te drogen. De olieproductie is gekelderd van 1 miljoen vaten per dag in oktober naar 350.000 vaten nu.

De regering in Tobruk wordt gesteund door buurland Egypte, dat eerder luchtaanvallen uitvoerde in Libië. Nadat generaal Sisi vorig jaar de macht greep in Egypte heeft hij de fundamentalistische Moslimbroederschap de oorlog verklaard. Samen met de Golfstaten is hij ook een regionale campagne begonnen om de beweging uit te roeien, onder meer in Libië.