Bob en toch drinken

Kroketten. Kun je daar eigenlijk wel wijn bij drinken? Of is dan het hek van de dam? Wat mij betreft niet. Dergelijke frituurwaar is uitstekend geschikt om weg te werken met een goed glas met dito inhoud in de buurt.

Nu was het krokettenlandschap vroeger uiterst overzichtelijk. Blieft u rund of paardenvlees? Het Krokettenboek van Johannes van Dam zou dan wel heel dun zijn.

Sjieke types –voornamelijk in banketbakkerskringen- vulden het omhulsel later met kalf. Tevens diende garnalen zich aan. Tegenwoordig kun je het echter zo dol niet meer verzinnen of er wordt wel een kroketje mee gedraaid.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken wat Oma Bobs te bieden heeft. Deze luis in de pels van Kwekkeboom en Van Dobben heeft zich met name op de culi-kroket gestort. Een kleine greep uit het assortiment: met bacalao, bospaddenstoelen, rucola-kaas, Thai green curry, Serranoham en truffel, dat spreekt.

Hup, in de kokende olie ermee.

Kunnen we ondertussen een fijn flesje uitzoeken.

Bij bijna alle uitvoeringen past mousserend. En wat weerhoudt ons om er Champagne bij te drinken? We staan immers toch maar wat te aperitieven? Bovendien is het er de tijd van het jaar voor. Te kostbaar? Naar wat voor feestjes gaat u in vredesnaam? Goede Crémant de Bourgogne dan maar. Hema heeft een erg smakelijke voor € 12,50, Terres Burgundos.

Of anders Cava. Maar wel graag eentje van een beetje niveau. Die budgetmodelletjes smaken vaak naar de kartonnen doos waar ze per half dozijn in verpakt zijn geweest. Gall & Gall heeft deze week een lekkere in de aanbieding: Pere Ventura doet tijdelijk geen € 9,99 maar € 7,99.

Niet bruisen? Dan op naar Henri Bloem’s Vinotheken om Prà ‘Otto’ 2013 Soave te kopen (€ 9,95). Grapedistrict voorziet in Hofer 2013 Grüner Veltliner ‘vom Vogelsang’(€ 9,49).

En internetleverancier Wijn van de Boer schijnt wat Domaine de la Rochette 2013 uit Touraine te hebben (€ 8,16). Met name Sauvignon Blanc doet het erg goed bij de Thai green curry.

En hij zit het met de kroketten?

Die zijn ondertussen wel klaar.

Maar wees niet te gretig anders verbrandt u de mond. En dan proeft u ook de wijn niet meer.

    • Harold Hamersma