Nieuwe sterren staan op

Het alpineskiën beleefde een dag van de nieuwe gezichten. Op de afdaling (mannen) in het Italiaanse Santa Caterina won gisteren de Amerikaan Travis Ganong zijn eerste wereldbekerwedstrijd. Voor de Zweedse Sara Hector gold hetzelfde bij de wereldbekerwedstrijd reuzenslalom in het Oostenrijkse Kühtai.

Beider overwinning betekende een tegenvaller voor de Oostenrijkers, die zich tevreden moesten stellen met tweede plaatsen. Achter Ganong won Matthias Mayer zilver, evenals Anna Fenninger bij de vrouwen in Kühtai.

De eerste wereldbekerzege van Ganong was in die zin niet verrassend, dat hij al vijfde werd op de olympische adaling in Sotsji en daarna in het Noorse Kvitfjell met de derde plaats op de Super-G zijn eerste podiumplaats behaalde.

Die stijgende lijn zette Ganong, die herkenbaar is aan een forse baard, dit seizoen voort met een tiende plaats op de afdaling in Lake Louise en een vijfde in Beaver Creek. Ganong kwam eraan, zoveel was duidelijk. Maar dat de 26-jarige Amerikaan in Santa Caterina al in staat was een afdaling te winnen, hadden weinigen verwacht. Hijzelf zeker niet. Ganong had voor zijn gevoel een goede run afgeleverd, maar had allerminst het idee dat het de winnende zou worden.

Het betekende de grote doorbraak van skiër die is opgegroeid in Squaw Valley, waar in 1960 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Samen met Steven Nyman wordt Ganong gezien als de generatie die op de snelheidsnummers na Bode Miller en Daron Rahlves voor de Amerikaanse successen moeten gaan zorgen.

De 22-jarige Zweede Sara Hector komt evenmin uit de lucht vallen. Zij is de jeugdwereldkampioene reuzenslalom van 2011. Haar debuutjaar 2012 bij de senioren ging de mist in nadat ze zwaar was gecrasht. Haar rentree bracht niet het succes waarop Hector had gehoopt. Vooral de snelheidsnummer bezorgden haar problemen. Ze besloot zich dit seizoen te richten op de technische nummers slalom en reuzenslalom en de snelle nummers te laten voor wat ze zijn. En met succes, bleek in Kühtai, waar Hecor haar zege mede toeschreef aan de sfeer in de ploeg.