Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Alle passagiers van veerboot gehaald - tien doden

De reddingsoperatie van de ferry Norman Atlantic is bijna voorbij. Alle passagiers zijn van de boot gehaald, de kapitein en vier reddingsmedewerkers zijn nog op het schip. Zeker zeven mensen zijn overleden.

De omstandigheden tijdens de reddingsoperatie waren ruw.
De omstandigheden tijdens de reddingsoperatie waren ruw. Foto EPA / Italiaanse marine

De reddingsoperatie van de ferry Norman Atlantic waarop gisteren brand uitbrak in de Adriatische Zee is voorbij. Iedereen is inmiddels van de boot gehaald, schrijft persbureau AFP.

Volgens de laatste berichtgeving zijn circa zeventig mensen opgenomen in het ziekenhuis. Aanvankelijk stond het dodental op vijf, maar gedurende de dag werd bekend dat er nog vijf lichamen zijn gevonden. Er zijn dus zeker tien mensen omgekomen, schrijft persbureau AFP.

In totaal waren er volgens de passagierslijst 478 passagiers en bemanningsleden aan boord van de ferry, waaronder vier Nederlandse passagiers. Dat aantal staat echter niet vast, aldus de Italiaanse minister van Transport Maurizio Lupi. In totaal zijn er volgens AFP nu 427 mensen gered van boord, waaronder al zeker drie Nederlanders. Van de laatste is dat nog onbekend. Italiaanse en Griekse media spreken van 38 vermisten.

De meerderheid van de passagiers is Grieks, de bemanning is grotendeels Italiaans. De brand brak uit in de garage van de veerboot, waar ruim 220 voertuigen stonden, en verspreidde zich vervolgens snel over de rest van het schip. Sommige passagiers zeiden tegen Italiaanse nieuwsmedia ook explosies gehoord te hebben.

De omstandigheden voor de operatie waren niet ideaal: het stormde op zee, er waren hoge golven en het was erg koud, schrijft persbureau AP. De brand is sinds gisteravond onder controle, maar omdat het schip binnen vol rook stond, moesten de passagiers gisteravond buiten op het dek in de kou en regen wachten tot ze van boord konden worden gehaald. Ze kregen via een ander marineschip dekens. Niettemin moest een aantal passagiers wegens onderkoelingsverschijnselen met een helikopter naar het ziekenhuis in de Zuid-Italiaanse stad Galatina gebracht worden.

Schip had tekortkomingen

De veerboot was 19 december nog geïnspecteerd door de havenautoriteit van Patras. Daarbij werden zes ‘deficiënties’ gevonden, maar volgens de instantie was er geen enkele zo ernstig dat het schip ervoor in de haven moest worden gehouden. Het zou gaan om een slecht werkende brandwerende deur en ontbrekende noodverlichting. De defecten zouden vervolgens gerepareerd zijn.

Strafrechtelijk onderzoek

Er zal een strafrechtelijk onderzoek komen naar de veerbootmaatschappij. Dat heeft een officier van justitie aangekondigd na een bezoek aan de haven van Bari. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken.

Nederlands bedrijf gaat ferry bergen

Het Nederlandse bedrijf Boskalis gaat de Norman Atlantic bergen. Dat bevestigt Boskalis zelf. In totaal zijn er vijftien mensen al bezig of nog onderweg. Vijf schepen van Boskalis zullen assistentie verlenen bij de berging. Onder de bergers zijn twee brandweermannen die ervaring hebben met scheepsbranden.