Na 13 jaar formeel einde aan de oorlog

Foto EPA

De Duitse generaal Hans-Lothar Domröse (links) en zijn Amerikaanse collega John F. Campbell, commandant van ISAF, gisteren tijdens de plechtigheid die na dertien jaar oorlog het formele einde markeerde van de ISAF/NAVO-missie in Afghanistan. Op het hoofdkwartier van de NAVO in Kabul werd de ISAF-vlag gestreken en die van de nieuwe, veel kleinere NAVO-hulpmissie Resolute Support gehesen. Bij die missie zijn ruim 13.000 militairen betrokken, overwegend Amerikanen, maar ook een honderdtal uit Nederland. Zij zullen Afghaanse soldaten trainen en ondersteunen. Vorige maand werd bekend dat president Obama wil dat de 9.800 achterblijvende Amerikaanse militairen zich zonodig ook mengen in de strijd tegen de Talibaan. De VS willen een scenario voorkomen zoals zich dat in Irak ontvouwde. De veiligheidssituatie in Afghanistan is het afgelopen jaar verslechterd. Volgens de Verenigde Naties werden in elf maanden tijd ruim 3.150 burgers gedood, bijna een vijfde meer dan in 2013.