Adembenemende evolutie

Wilco uit Chicago ontwikkelde zich in het twintigjarig bestaan van een tamelijk traditionele countryrockband tot experimentalisten die boven een sereen liedje opeens een daverend onweer doen losbarsten. De 4cd-box Alpha Mike Foxtrot, met nummers die hun albums niet haalden, stroomt over van boeiende demo’s, live-opnamen en alternatieve albumtracks.

In hun oorspronkelijke versies zijn die nog eens handzaam verzameld op de dubbel-cd What’s Your 20? Dit reguliere verzamelalbum doet evenveel recht aan Wilco’s adembenemende evolutie als de box, die begint met zompige huiskameropnamen en eindigt met een liefdevolle cover van Nick Lowe’s I Love My Label. Daartussen zwenkt Wilco tussen doorleefde americana en ongebreideld experiment, met openhartig commentaar van zanger Jeff Tweedy in het bijgaande boek. Waarom Wilco ooit een nummer van Steely Dan opnam? Tweedy wil het niet meer weten, maar het klinkt prachtig.

    • Jan Vollaard