Aanlokkelijke liedjes over het leven dat zo mooi niet is

Toen ze haar nieuwe programma aan het schrijven was, zegt Carolien Borgers, ging het uit met haar vriend. En vervolgens bleek haar vader kanker te hebben. Twee gebeurtenissen die, zo bedacht ze, flagrant in strijd waren met wat haar als kind altijd was voorgehouden over de maakbaarheid van het leven. „Alles wat jij wilt, kun je worden”, zeiden haar ouders altijd. Maar wat bleef er nu nog over van die maakbaarheid? En wat doe je verder, voor jezelf of voor anderen, met je leven?

Zo heeft Zeker weten, haar nieuwe programma, een intrigerend begin. Maar des te onbevredigender is het resultaat. Zodra ze het dilemma nader gaat uitwerken, komt ze niet veel verder dan een paar onopmerkelijke verhaaltjes over vroeger, een paar aardige grapjes en enkele observaties over xtc-hallucinaties en moderne voeding. Waar nog bij komt dat de voorstelling, in de regie van Titus Tiel Groenestege, nogal onhandig is geconstrueerd: eerst een aantal lange conferences, daarna een handvol liedjes en tenslotte weer een monoloogje.

Eerder bewees Carolien Borgers dat ze geestig en bloemrijk kan vertellen, en met een beweeglijke stem mooie liedjes van eigen makelij kan zingen. Ook nu zingt ze, begeleid door gitarist Ocker Gevaerts, enkele aanlokkelijke liedjes. Maar dat is niet genoeg om de voorstelling net zo goed als haar vorige te maken. Terwijl het thema zo veelbelovend was.

    • Henk van Gelder