Zeker 45 doden door regen en overstromingen in Zuidoost-Azië

Een Thaise moslima baant zich met haar kinderen een weg door het water in Pattani, Thailand.
Een Thaise moslima baant zich met haar kinderen een weg door het water in Pattani, Thailand. Foto EPA / Str. Thailand Out

Hevige regenval en overstromingen in verschillende landen in Zuidoost-Azië hebben tot nu toe aan zeker 45 mensen het leven gekost. Sri Lanka is het zwaarst getroffen door de ongewoon hevige moessonregens.

Zeker 24 mensen kwamen daar om door overstromingen en modderstromen, meldt persbureau AP. Gevreesd wordt dat veel meer mensen zijn overleden. Zeker 800.000 mensen zijn op de vlucht en 106.000 mensen zijn geëvacueerd.

Maleisië en thailand

In Maleisië moesten zo’n 160.000 mensen hun huizen verlaten, maar in het westen van het land is het water al aan het zakken. Het dodental staat op acht. In Thailand zijn 13 mensen omgekomen door de overstromingen. Ook in Indonesië moesten tienduizenden mensen evacueren, maar vooralsnog is daar niemand omgekomen.

De overstromingen in Kelantan, Maleisië.

De overstromingen in Kelantan, Maleisië. Foto EPA / Azhar Rahim

slachtofferhulp

Premier Najib Rabak kreeg deze week felle kritiek omdat hij pas vrijdag besloot zijn vakantie op Hawaï af te breken, schrijft persbureau Reuters. Gisteren kondigde Najib aan dat er 117 miljoen euro beschikbaar komt voor slachtofferhulp, bovenop de eerder aangekondigde 12 miljoen.

Verder bracht de premier een bezoek aan de getroffen gebieden, waar ruim tweeduizend vrijwilligers zijn ingezet. Op een persconferentie zei hij:

“Ik hoop op samenwerking door iedereen om er zeker van te zijn dat we ons nu kunnen focussen op de reddingspogingen en het bieden van hulp met eten, dekens en kaarsen.”

Het noordoosten van Maleisië en het zuiden van Thailand worden rond deze tijd van het jaar vaak getroffen door overstromingen, maar dit jaar is de regenval heviger dan anders. Volgens de Maleisische regering zal het in delen van Maleisië en Thailand nog zeker een week regenen.

    • Laura Klompenhouwer
    • Sterre van der Hee