Bevolking Kroatië stemt in januari opnieuw, tweede verkiezingsronde

De bevolking van Kroatië mag op 11 januari opnieuw naar de stembus. Geen van de presidentskandidaten behaalde een meerderheid van de stemmen. Kandidaten voor de nieuwe verkiezingsronde: de Kroatische president Ivo Josipovic en tegenstander Kolinda Grabar Kitarovic.

Stemmen voor de presidentsverkiezingen in Zagreb, Kroatië. Foto EPA / Antonio Bat

De bevolking van Kroatië mag op 11 januari opnieuw naar de stembus. Vandaag behaalde geen van de presidentskandidaten een meerderheid van de stemmen, schrijft het zakelijke persbureau Bloomberg. Kandidaten voor de nieuwe verkiezingsronde: de Kroatische president Ivo Josipovic en tegenstander Kolinda Grabar Kitarovic.

Volgens de verkiezingscommissie, die 94 procent van de stemmen geteld heeft, kreeg sociaaldemocraat Josipovic 38,5 procent van de stemmen. Kitarovic van de Kroatische Democratische Unie kreeg 37 procent. De kandidaten Milan Kujundzic (5,5 procent) en Ivan Sincic (16,6 procent) vielen in de eerste ronde af omdat ze te weinig stemmen kregen.

Economische problemen

Vandaag zou Kroatië een nieuwe president kiezen. De verkiezingen worden overschaduwd door de economische problemen in het land. De centrumlinks regering kreeg forse kritiek omdat het niet is gelukt de economie nieuw leven in te blazen. Zo’n 20 procent van de bevolking is werkloos.

    • Sterre van der Hee