Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Speciaal team vangt betrokkenen bij verdwenen vliegtuig AirAsia op

Verdrietige familieleden van de inzittenden wachten op nieuws over het vermiste toestel van AirAsia.
Verdrietige familieleden van de inzittenden wachten op nieuws over het vermiste toestel van AirAsia. Foto EPA / Fully Handoko

AirAsia heeft een speciaal team in het leven geroepen om de naasten van passagiers van het verdwenen vliegtuig op te vangen. Dat team moet zorgen voor onderdak en eventuele reizen, schrijft persbureau ANP. AirAsia Indonesia-directeur Sunu Widyatmoko zei “geschokt en verdrietig” te zijn.

Eerder vandaag verdween de Airbus A320-200 van luchtvaartmaatschappij AirAsia van de radar. Het toestel was met 162 mensen aan boord onderweg van Indonesië naar Singapore en verdween boven de Javazee. De landen zijn direct een zoekactie begonnen en gaan er inmiddels vanuit dat het toestel is neergestort. De zoektocht is voor de nacht gestaakt en gaat morgenochtend verder.

Geen noodsignalen

De piloten namen om 6.12 uur lokale tijd contact op met de Indonesische luchtverkeersleiding. Ze wilden van route veranderen vanwege het slechte weer. Ze wilden hoger gaan vliegen; van 9700 meter naar 10.303 meter. Niet veel later, om 7.24 uur lokale tijd en net een uur voordat het zou landen, werd het contact verbroken. Er zijn geen noodsignalen afgegeven.

Twitter avatar flightradar24 Flightradar24 #QZ8501 was flying on FL320. Other aircraft in same area were flying on FL340-FL390. http://t.co/h01k5LvHGJ

Vermoedelijk is vlucht QZ8501 verdwenen tussen Tanjung Pandan op het eiland Belitung en Pontianak, een Indonesisch deel van het eiland Kalimantan. Vlucht QZ8501 had twee piloten en vijf bemanningsleden aan boord. Onder de 155 passagiers zijn 149 Indonesiërs, 3 Zuid-Koreanen, een Singaporees, een Fransman en een Maleisiër. Zeventien inzittenden waren kinderen.

Onderzoek

Directeur Widyatmoko zei alles te doen om het onderzoek te bevorderen.

“Tot duidelijk is wat er is gebeurd, ligt onze prioriteit bij het op de hoogte houden van de families van de passagiers en de bemanning.”

Meer dan honderd betrokkenen wachten nu op het vliegveld van Surabaya (Indonesië) op nieuws. Ook in Singapore worden naasten van de inzittenden opgevangen.

Lees in het archief van NRC Q: Rampjaar: aantal vliegtuigdoden nu al drie keer zo hoog als in 2013 en Waar moet je zitten om een vliegtuigcrash te overleven? of in NRC Handelsblad: Stapelverliefd op goedkoop vliegen (€)