Koenders: Poetin zoekt een uitweg uit de crisis

De Russische president Vladimir Poetin zoekt naar “een uitweg” uit de crisis die is ontstaan door de Russische inmenging in Oekraïne. Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in het tv-programma Buitenhof. Poetin komt een “tikkeltje in het nauw” door westerse sancties, zei Koenders.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Foto ANP / Bart Maat

De Russische president Vladimir Poetin zoekt “een uitweg” uit de crisis die is ontstaan door de Russische inmenging in Oekraïne. Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in het tv-programma Buitenhof. Poetin komt een “tikkeltje in het nauw” door westerse sancties, zei Koenders.

“Hij probeert heel voorzichtig - tactisch - de onderhandelingen weer op gang te brengen.”

Welke uitgang Poetin zoekt, is nog onduidelijk. Koenders liet weten wat Rusland betreft een buitenlandse politiek van “vuist en open hand” voor te staan, schrijft persbureau ANP. De NAVO moet worden versterkt en de sancties gehandhaafd, maar tegelijk moet er met de machthebbers in Moskou worden gesproken.

“We moeten de militaire en politieke contacten met Rusland weer gaan opbouwen.”

Rusland lijfde begin dit jaar de Krim in en steunt de rebellen die in het oosten van Oekraïne eigen volksrepublieken hebben uitgeroepen. De Verenigde Staten en de Europese Unie namen diverse strafmaatregelen, waarna het Kremlin kwam met eigen sancties - zoals een importban voor groenten, fruit en zuivel - tegen het Westen.

De westerse sancties lijken hun weerslag te hebben op de Russische economie. Er is sprake van een kapitaalvlucht en de roebel is sterk in waarde gedaald.

Bekijk de uitzending met Koenders hieronder terug.

    • Laura Klompenhouwer