NK allround: Ireen Wüst verovert vierde titel, Sven Kramer de zesde

Ireen Wüst heeft op de tweede dag van het NK allround in Heerenveen haar vierde titel veroverd. De 28-jarige Wüst won de nationale allroundtitel voor de laatste keer in het seizoen 2008/9. Ook Sven Kramer bleek weer de beste allrounder.

Sven Kramer en Ireen Wüst tijdens de podiumceremonie van het NK allround in Thialf. Foto ANP / Vincent Jannink

Ireen Wüst heeft op de tweede dag van het NK allround in Heerenveen haar vierde titel veroverd. De 28-jarige Wüst eindigde op de 5000 meter op de derde plaats met een tijd van 7.05,71. De eerdere afstanden, 500 meter, 3000 meter en 1500 meter, had ze al gewonnen. Ook Sven Kramer verzekerde zich weer van de Nederlandse allroundtitel.

De overwinning van Wüst

Wüst won de nationale allroundtitel voor de laatste keer in het seizoen 2008/9, schrijft persdienst ANP. Ze begon de 5000 meter met een voorsprong van ruim 20 seconden op Jorien Voorhuis. Voorhuis hield haar tweede plek in het klassement vast met een tijd van 7.03,92. Daarmee eindigde ze achter Carlijn Achtereekte (7.03,72) op de tweede plek. Op de vierde plek eindigde Linda de Vries. Zij gaat met Wüst en Voorhuis naar het EK.

De uitslag van de 5000 meter (screenshot NPO1):
Screenshot NOS

Kramer aan de leiding

Sven Kramer had al een leidende positie in het klassement, en die kwam op de afsluitende 10.000 meter niet in gevaar. Hij eindigde in een stabiele race met een tijd van 13.10,94, goed voor de tweede plaats achter Jorrit Bergsma. De 28-jarige Kramer won dit weekend geen enkele wedstrijd, maar was de beste allrounder. Kramer tegen persdienst ANP:

“Ik ben safe naar de overwinning gegaan. Dat geeft me voldoening. Ik heb twee jaar geen echte focus gehad op het allrounden vanwege de Olympische Spelen in Sotsji. Dan moet je daarna altijd even aankijken hoe je zo’n toernooi ook alweer aanpakt. Het is goed verlopen allemaal.”

In het eindklassement pakte Wouter Olde Heuvel zilver, Koen Verweij kreeg brons. Bergsma behaalde de vierde plaats in het eindklassement.

    • Sterre van der Hee