FNV dient klacht in over ‘misleidende’ zorgspotjes van VWS

Vakbond FNV Zorg & Welzijn dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie over een aantal reclamespotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De vakbond vindt de filmpjes over veranderingen en bezuinigingen in de zorg misleidend.

Screenshot Nederland verandert de zorg verandert mee. Meneer Berg.
Screenshot Nederland verandert de zorg verandert mee. Meneer Berg. Foto Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vakbond FNV Zorg & Welzijn dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie over een aantal reclamespotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De vakbond vindt de filmpjes over veranderingen en bezuinigingen in de zorg misleidend.

De huidige spotjes vertellen niet het hele verhaal over de bezuinigingen. Sterker nog, ze staan in “schril contrast” met de werkelijkheid. Kwartiermaker van FNV Zorg & Welzijn Corrie van Brenk zegt tegenover persbureau ANP:

“In de spotjes worden verwachtingen gewekt die voor veel mensen niet waargemaakt kunnen worden. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland in slaap te sussen met mooie verhaaltjes. Mensen hebben recht op het eerlijke verhaal.”

De vakbond beklaagt zich over het “willekeurige beleid” van gemeenten, de duizenden ontslagen in de zorg, de “honderden verzorgingshuizen die sluiten” en de “ouderen die hun zorg verliezen”. Zo zou een spotje over een oude mevrouw die slecht ter been is en “straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente” misleidend zijn. Volgens de FNV gaat deze suggestie in veel gevallen niet op, omdat in veel gemeenten zorg verdwijnt vanwege de bezuinigingen.


Een ander gewraakt filmpje gaat over een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist.

Van Brenk:

“In werkelijkheid wil het kabinet dat deze mensen in deze moeilijke situatie juist langer thuis blijven wonen. De spot wekt de illusie dat de meneer zo naar een instelling kan, terwijl het in de praktijk juist moeilijker wordt.”