Dode en gewonde op brandende Italiaanse ferry, evacuatie verloopt moeizaam

Bij de brand op de Italiaanse veerboot Norman Atlantic is iemand om het leven gekomen. Een tweede opvarende raakte gewond. De ferry vervoert ruim vierhonderd passagiers, onder wie vier Nederlanders.

De Norman Atlantic in de Adriatische zee.
De Norman Atlantic in de Adriatische zee. Foto EPA / www.paramythia-online.gr

Bij de brand op de Italiaanse veerboot Norman Atlantic is iemand om het leven gekomen, meldt persbureau AP op gezag van de Italiaanse kustwacht. Een tweede opvarende raakte gewond. De brand brak vanmorgen uit op de ferry, die onderweg was van Griekenland naar Italië.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA stierf een Griekse man die probeerde te ontkomen aan de vlammen. Hij overleed nadat hij in het water was gesprongen. De gewonde passagier is met 23 anderen, onder wie een zwangere vrouw en vijf kinderen, naar het Italiaanse vasteland gebracht.

De veerboot vervoert ruim vierhonderd passagiers en heeft 56 bemanningsleden. Onder de passagiers zijn drie Nederlanders. Verder zijn er 234 Grieken aan boord. Andere passagiers komen uit Turkije, Albanië, Italië, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. De bemanning is grotendeels Italiaans. De nationaliteit van de gewonde passagier is nog onbekend.

Update 19.11 uur: Op de boot waren niet drie, maar vier Nederlanders aanwezig, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persdienst ANP. Het gaat om drie mannen en een vrouw. Eén van de Nederlanders is inmiddels in veiligheid. Zeker 250 passagiers zijn nog aan boord van de ferry.

Update 22.10 uur: De brand zou inmiddels onder controle zijn. Wel zitten nog steeds honderden mensen vast op het schip. Verder melden Griekse media dat de ferry mogelijk onveilig was; er zouden niet genoeg reddingsmaterialen, evacuatiebordjes en noodlampen zijn geweest.

De ferry was vanuit Patras (Griekenland) op weg naar Ancona (Italië).

helikopters en schepen

De reddingswerkzaamheden worden vertraagd door storm en hoge golven en moeten de hele nacht doorgaan. Helikopters van de Griekse en Italiaanse reddingsdiensten proberen zo veel mogelijk passagiers van boord te halen. Intussen wordt het schip door de harde wind naar de zeestraat tussen Italië en Albanië geblazen. Zeker zeven koopvaardijschepen liggen rond de ferry om een barrière tegen de wind te vormen.

De Griekse premier Antonis Samaras zei voortdurend in contact te staan met zijn Italiaanse collega Matteo Renzi om de operatie “op het hoogste niveau te coördineren”.

‘kou en regen’

De geëvacueerde Vissiliki Tavrizelou tegen persbureau AP:

“Ze zeiden dat vrouwen en kinderen eerst het schip moesten verlaten. De schepen konden ons niet bereiken vanwege de regen en de wind. We stonden zeker vier uur op het dek, in de kou en de regen.”

Om de Norman Atlantic verder richting land te krijgen, probeert een Albanese sleepboot een kabel aan het brandende schip te bevestigen. Een tweede, krachtigere sleepboot vaart nu ook richting de ferry om te helpen.

Op de video van AP is de brandende veerboot te zien.