Deel kerncentrale Zaporizja in Oekraïne stilgelegd

Een bord dat waarschuwt voor straling bij Pripjat in de buurt van Tsjernobyl.
Een bord dat waarschuwt voor straling bij Pripjat in de buurt van Tsjernobyl. Foto EPA / Sergej Dolzhenko

Een reactor van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste in Europa, is stilgelegd. Er waren problemen met de generator, waarna besloten is de eenheid af te sluiten van het elektriciteitsnet. Het stralingsniveau bij de centrale is niet verhoogd, meldt persbureau AFP.

Het staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom wilde verdere schade aan de centrale voorkomen en onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Het is de tweede keer deze maand dat een deel van de centrale wordt stilgelegd, al gaat het nu om een andere reactor. Het vorige incident, bij reactor drie, werd veroorzaakt door kortsluiting.

Zaporizja Kerncentrale is een oude Sovjet-atoomcentrale. De reactoren zijn van een ander, robuuster type dan die bij Tsjernobyl waar in 1986 een grote kernramp plaatsvond. Die bij Tsjernobyl konden exploderen, die bij Zaporizja kunnen in beginsel alleen smelten.

Oekraïne heeft vier kerncentrales, die samen voorzien in 44 procent van de energieproductie. In het land dreigt een energiecrisis, onder meer door de oorlog in het oosten, waar veel kolen vandaan komen voor de thermische elektriciteitscentrales.

    • Laura Klompenhouwer