In beeld

De indrukwekkendste foto’s in het kwadraat

Elke week verzamelt de fotoredactie foto’s die hen die week zijn opgevallen. Niet altijd het belangrijkste nieuws, maar wel foto’s die beklijven, ontroeren, er uit springen of indruk maken. Dit is een selectie uit al deze weekoverzichten. De indrukwekkendste van de indrukwekkendste . 2014 was een nieuwsjaar met veel conflicten, rampen en verdriet. Op naar een beter 2015. Wij wensen jullie het allerbeste voor 2015.
Sumatra, Indonesie. 6 januari. Na de uitbarsting van Mount Sinabung steekt deze bus nog kleuriger af tegen het onder as bedolven landschap. Door de naderende vulkaan moesten 20.000 dorpelingen hun huizen verlaten.
REUTERS / YT Haryono
Najaf, Irak. 31 januari. Een man rouwt bij het lichaam van zijn zoontje, dat werd gedood bij een bomaanslag in een overwegend shi'itische buurt in Najaf, 160 kilometer ten zuiden van Bagdad. Ten minste vijf burgers vonden de dood.
REUTERS / Alaa Al-Marjani
Damascus, Syrië. 31 januari. Inwoners van de Palestijnse wijk Yarmouk in Damascus wachten op voedselhulp.
REUTERS / UNRWA
Bangui, Centraal Afrikaanse Republiek. 5 februari. In de hoofdstad Bangui werd een jongeman op straat gelyncht door christenen, omdat hij zou hebben behoord tot een van de islamitische milities van Séléka, de alliantie die vorig jaar de macht greep in de CAR. Aan de lynchpartij deden regeringssoldaten mee, die zojuist door de interim-president Catherine Samba-Panza waren opgeroepen geen buitensporig geweld te gebruiken tegen moslims.
AP / Jerome Delay
Kiev. 23 februari. Demonstraties en botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie op het Maidan-plein (onafhankelijkheidsplein)
Kitebere, Uganda. 23 maart. Een kindje dat werd gevonden door duikers, nadat een boot met ongeveer 100 vluchtelingen uit Congo op 22 maart was omgeslagen op Lake Albert. De Congolezen probeerden over te steken naar Uganda. Het dodental werd geschat op 60, onder wie zeker 15 kinderen.
AFP / Michele Sibiloni
Nederland, Veluwe, 20 april. Dode pad, verbrand in het vuur van 20 april in Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Theo Bosboom
13 mei. Zenuwen voor een optreden met Peruviaanse tenor Juan Diego Florez. De kinderen komen uit gezinnen met lage inkomens en doen mee aan een sociaal project ter bevordering van de muzikale ontwikkeling van kinderen.
REUTERS /Enrique Castro-Mendivil
Caracas, Venezuela. 21 mei. Tenminste 18 openbare en privé-universiteiten in Venezuela staakten 24 uur om de vrijlating te eisen van meer dan honderd studenten die waren opgepakt tijdens de drie maanden durende anti-overheidsprotesten. Daarbij kwamen 42 mensen om het leven.
AFP / Juan Barreto
Tennessee, Verenigde Staten, 3 juni. In het Great Smokey Mountains National Park zijn wandelaars met rode zaklampen op pad om het jaarlijkse paringsritueel van vuurvliegjes te aanschouwen. De vliegjes lichten dan twee weken lang op. Deze foto is het resultaat van 123 samengevoegde foto's, in anderhalf uur gemaakt met lange sluitertijd.
AP / Knoxville News Sentinel / Adam Lau
Estadio Arena das Dunas, Natal, Brazilie. 24 juni. Giorgio Chiellini (l) van het Italiaanse nationaal elftal is in zijn schouder gebeten door Uruguay's Luis Suarez tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2014. Suarez werd geschorst tot en met oktober 2014 en ook tijdens FIFA 2015.
EPA / Emilio Lavandeira Jr.
Aleppo, Syrië. 10 juli. Kinderen spelen in een krater die zou zijn ontstaan door de inslag van een vaatbom of barrel bomb, door de troepen van president Assad gedropt op het al-Shaar district.
REUTERS / Hosam Katan
Longtoushan, China. 5 augustus. Een konijn huppelt rond door de ravage na een zware aardbeving waarbij aardverschuivingen en modderstromen ontstonden die aan meer dan 300 mensen het leven kostten en duizenden huizen verdwenen.
AP / Andy Wong
Hat Creek, Californië, Verenigde Staten. 5 augustus. Donna Garner, al meer dan 30 jaar eigenares van restaurant en winkel Fireside Village, omhelst een werknemer tussen de resten van hun zaak na een verwoestende natuurbrand.
AP / Marcio Jose Sanchez
Gaza. 8 augustus. Dit jongetje van 10 jaar oud kwam om in Gaza tijdens een Israëlische luchtaanval op een moskee in aanbouw, waarvandaan raketten richting Israël waren geschoten. Hij was het eerste dodelijke slachtoffer nadat het staakt-het-vuren van 72 uur was afgelopen. Op 8 juli begon Israël een grote aanval op de Gazastrook, waarbij minstens 1887 Palestijnen de dood vonden en bijna 10.000 gewond raakten. Aan Israëlische kant vielen 64 militaire doden en 3 burgerslachtoffers.
EPA / Oliver Weiken
Sinjar, Noord-Irak. 10 augustus. Yezidische vluchtelingen op weg naar de Syrische grens. Ze zijn op de vlucht voor aanhangers van de Islamitische Staat, die op dat moment in het noorden van Irak al minstens 500 yezidi's hadden vermoord.
REUTERS / Rodi Said
Srinagar, India. 11 september. Slachtoffers van grote overstromingen in de regio Srinagar rennen mee met de helikopter die voedsel zal droppen. Veel mensen verdronken, en de overheid in Kashmir werd nalatigheid verweten wat betreft reddingsoperaties na de natuurramp.
REUTERS / Adnan Abidi
Bass Lake, Californië, 14 september. Honderden Amerikanen moesten hun huizen verlaten door twee natuurbranden.
AP / Darvin Atkeson
Japan. 4 oktober. Reddingswerkers bereiken de met as bedekte Ontake Shrine vlak onder de top van Mount Ontake. Meer dan 50 bergbeklimmers en gidsen kwamen om toen de vulkaan onverwacht uitbarstte.
AP / Kyodo News
San Salvador, El Salvador. 23 oktober. Dit meisje van 17 jaar oud werd volgens een ooggetuige door een bende uit een bus gehaald en daarna doodgeschoten. Mogelijk is ze ook verkracht. In El Salvador zijn dit jaar minstens 239 vrouwen en meisjes vermoord en 201 als vermist opgegeven. In de maand augustus werd 361 keer aangifte gedaan van verkrachting. Straatbendes gebruiken (seksueel) geweld om angst te verspreiden.
AP
Sanliurfa, Turkije. 29 oktober. Koerdische peshmerga-strijders doorkruisen Turkije op weg naar Syrië, waar ze zullen meestrijden tegen de Islamitische Staat in de grensstad Kobani.
AFP / Bulentt Kilic
Tijdens het Asjoerafeest waarbij de doden herdacht worden, snijdt een shi'itische moslim zijn zoontje met een mes om bloed te laten vloeien.
Reuters / Danish Siddiqui
Raiford, Florida, Verenigde Staten. 13 november. Twee voorstanders van de doodstraf, waaronder een collega van een van de slachtoffers, wachten buiten de Florida State Prison op de voltooiing van de executie van Chadwick Banks. Hij had bekend dat hij zijn vrouw en haar dochter had vermoord in 1992.
Oekraïne, 23 november. De MH17 Recovery Mission is voor de derde dag aan het werk in het rampgebied. Het is koud en de gedroogde zonnebloemen zijn bevroren.
Pierre Crom