Drie Nederlanders op brandende veerboot - reddingsactie in gang gezet

Op een veerboot die onderweg was van Griekenland naar Italië is vanochtend brand uitgebroken. Zo’n 150 van de 466 opvarenden zouden zijn geëvacueerd. Onder de passagiers zijn drie Nederlanders.

De Norman Atlantic op 26 september Foto Reuters / Paolo Gangemi

Op een veerboot die onderweg was van Griekenland naar Italië is vanochtend brand uitgebroken. Zo’n 150 van de 466 opvarenden zouden zijn geëvacueerd. Storm en hoge golven verhinderen volgens Griekse media de reddingswerkzaamheden. De veerboot vervoert 411 passagiers en heeft 55 bemanningsleden. Onder hen zijn drie Nederlanders, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld aan persdienst ANP.

De brand brak uit in de garage van de ferry, waar ruim 220 voertuigen in stonden, en heeft zich snel over de rest van het schip verspreid. Een van de passagiers heeft gezegd dat er niet genoeg reddingsboten zijn.

Update 12.47: Het schip is volgens de kapitein stuurloos en drijft het richting Albanië. Het vuur is nog niet gedoofd. Griekse media melden dat door het slechte weer reddingsboten zijn weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen.

De Griekse minister van zeevaart Miltiadis Varvitsiotis spreekt van een “zeer complexe reddingsoperatie”, meldt persbureau AP.

“De zichtbaarheid is slecht en de weersomstandigheden zijn moeilijk.”

norman atlantic

Er zijn geen gewonden gevallen en volgens de autoriteiten is de kans dat de Norman Atlantic zinkt klein. De Italiaanse en de Albanese autoriteiten helpen bij de reddingsoperatie en er worden reddingshelikopters ingezet.

De Italiaanse veerboot ‘Norman Atlantic’ was vanochtend vertrokken uit de haven van Patras en was onderweg naar de haven van Ancona. Het schip zond een noodsignaal uit toen het zich op ruim 60 kilometer van het noordwestelijke eilandje Othonoi bevond.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft toegezegd alle nodige hulp te bieden voor de reddingsoperatie. Hij zou in contact staan met zijn Griekse ambtgenoot Antonis Samaras.

    • Laura Klompenhouwer