‘Amerikaanse veiligheidsdienst kan beveiligingsprotocollen kraken’

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn in staat om versleutelde internetcommunicatie te hacken, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. Dat doen ze door beveiligingsprotocollen voor internetverbindingen te kraken, zo blijkt uit gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Foto ANP / Koen van Weel

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn in staat om versleutelde internetcommunicatie te hacken, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Dat doen ze door beveiligingsprotocollen voor internetverbindingen (vpn, ssh) te kraken, zo blijkt uit nieuwe gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. Ook https, een beveiligingsprotocol voor simpel internetverkeer, blijkt allerminst veilig.

beveiligingsstandaarden

Het geeft te denken over de veiligheid van ons internetverkeer, zegt NRC-onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.

“Dit is heel groot, omdat het gaat over de manier waarop wij communiceren. Er zijn beveiligingsstandaarden ontwikkeld waardoor we ervan uitgingen dat het redelijk veilig was. Dat is dus niet het geval.”

Niet alle aanvallen op beveiligde internetverbindingen zijn succesvol. Er zijn beveiligingsprotocollen die nog steeds niet te kraken zijn. Modderkolk op Twitter:

Twitter avatar huibmodderkolk Huib Modderkolk Goede nieuws bij laatste NSA-onthullingen (ook voor journalisten): er is nog altijd versleutelde communicatie (PGP/OTR) waar niemand bij kan

Op de website van Der Spiegel zijn alle gelekte documenten te vinden, inclusief een uitgebreid achtergrondverhaal.

    • Sterre van der Hee