Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Afscheid van een reclame-icoon: ‘meneer Van Dalen’ vertrekt bij AH

'Meneer Van Dalen' in een reclame van Albert Heijn. Acteur Harry Piekema vindt het na tien jaar tijd voor nieuwe uitdagingen.
'Meneer Van Dalen' in een reclame van Albert Heijn. Acteur Harry Piekema vindt het na tien jaar tijd voor nieuwe uitdagingen. Foto ANP / Albert Heijn

Meneer Van Dalen, al tien jaar de joviale baas in reclames van Albert Heijn, is vanaf 2015 niet meer. Acteur Harry Piekema is er klaar mee. Na tien jaar is het “tijd voor nieuwe uitdagingen”. Een terugblik in reclamefilmpjes.

Piekema was op 19 juni 2004 voor het eerst als supermarktmanager te zien in een spotje voor de huismerken van Albert Heijn. “Ik eet, drink en slaap huismerk, zullen we maar zeggen.”

In 2006 introduceerde Van Dalen de AH-wuppie (in de kleuren rood, wit, blauw en oranje). Met het pluizige plakmonstertje wilde de supermarktketen inspelen op de voetbalgekte rond het WK in Duitsland. Vervolgens kon AH het succes van de Wuppie naar eigen zeggen amper bijbenen.

In 2008 was meneer Van Dalen betrokken bij een ruzietje tussen Albert Heijn en Kruidvat. In een reclame voor de drogisterijartikelen van AH zei hij dat deze goedkoper of net zo voordelig waren als bij de “voordeeldrogisterij”.

De filiaalmanager trad in 2008 op met The Muppets als iets te enthousiaste interviewer van filmsterren als Kermit de Kikker…

… En bleek in hetzelfde jaar ook een beetje jaloers te kunnen zijn.

En zo waren er in totaal 153. Piekema won er in 2008 de oeuvre-prijs van de Ster Gouden Loeki mee. Maar door zijn werk bij Albert Heijn kon hij de afgelopen jaren niet zomaar interviews geven, vertelde de acteur aan persdienst ANP.

“De mensen moesten echt denken dat ik bij een supermarkt werkte”

In zijn contract was vastgelegd dat hij zijn boodschappen alleen bij de Albert Heijn mocht doen, om te voorkomen dat het boegbeeld van de supermarktketen bij concurrenten als Jumbo of Plus zou worden gespot. Maar het is niet zo dat hij helemaal niets mocht. Zo deed Piekema de afgelopen jaren veel regiewerk in het theater en was hij de stem van natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’.

Afscheid in overzichtsreclame

Met ingang van 2015 kan Harry Piekema weer Harry Piekema zijn, als Harry Piekema boodschappen doen en als Harry Piekema de acteerrollen aannemen die hij wil. Begin volgend jaar regisseert hij de Engelstalige toneelvoorstelling ‘Mrs. Picasso’, komende zomer treedt hij op in de festival-voorstelling ‘Onbekend’.

Albert Heijn bedankt Piekema voor zijn inzet. Het supermarktconcern ziet zijn vertrek als een goed moment voor “vernieuwing”. Daarover wordt de komende maanden meer bekend. Maar eerst neemt meneer Van Dalen afscheid in deze overzichtsreclame.

Lees ook op NRCQ: Moet je wel het nieuwe gezicht van een supermarktreclame willen zijn? en Jumbo en de onderbuik, een prima combinatie