Wilders claimde half miljoen advocaatkosten bij Kamer, niet gelukt

PVV-leider Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders Foto ANP / Martijn Beekman

PVV-leider Geert Wilders heeft hoge advocaatkosten gedeclareerd aan de Tweede Kamer. Het gaat om een bedrag van tussen de 500.000 en 600.000 euro. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens betrokkenen ging het om een rekening van Bram Moszkowicz voor het zogenoemde ‘haatzaai-proces‘ in 2010 en 2011. Wilders werd toen beschuldigd van onder andere haatzaaien. Wilders vond dat hij terechtstond wegens het uiten van zijn mening als Kamerlid en vond dus dat de kamer moest betalen.

Update 10.00 uur:
PVV-Kamerlid Martin Bosma, de rechterhand van Wilders, reageert op het artikel en zegt dat Wilders nooit een rekening van Moszkowicz heeft ingediend bij de Tweede Kamer:

Twitter avatar Martinbosma_pvv Martin Bosma Onzin in Volkskrant. De rekening van Moszkowicz: nooit ingediend bij de Kamer. Nooit besproken in Presidium.

Had ik die krant ook gemeld.

Vrijgesproken

Wilders stond terecht wegens aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van moslims. Aanleiding voor de zaak waren tientallen aangiften tegen Wilders vanwege uitspraken die hij tussen augustus 2007 en maart 2008 in interviews en ingezonden artikelen heeft gedaan. Zo pleitte Wilders voor een koranverbod en noemde hij de islam fascistisch.

In juni 2011 werd Wilders vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van moslims.

Hoe werkt dat met rekeningen indienen?

Fracties kunnen rekeningen indienen van goederen en diensten voor ondersteuning van het functioneren van de eigen fractie. Valt het daar niet onder, dan ontstaat er discussie.

De rekening van Bram Moszkowicz was niet uitgesplitst naar kosten per dag en het bedrag zou niet duidelijk onderbouwd zijn. Een externe accountant adviseerde daarom om de rekening niet te vergoeden. Het bestuur van de Kamer volgde dat advies op en beoordeelde de advocaatkosten als privékosten.

Moszkowicz financieel aan de grond

Een van de redenen dat Moszkowicz in 2013 uit het ambt werd gezet, was zijn rommelige administratie. Begin december werd bekend dat de inboedel van Moszkowicz geveild zou worden. Dat ging later niet door. De spullen zouden geveild moeten worden omdat Moszkowicz zijn schuldeisers niet kan betalen. Al zijn inkomsten gaan rechtstreeks naar de Belastingdienst, zei zijn huidige advocaat Herman Loonstein. Daar heeft hij nog een schuld van 300.000 euro.

De rekening van Wilders zou gewoon zijn betaald.

    • Carlijn Vis