Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verkiezingen Zweden gaan niet door

De geplande verkiezingen in Zweden gaan niet door. Op 22 maart zou Zweden naar de stembus gaan, maar de minderheidsregering heeft gesprekken gevoerd met de centrumrechtse oppositiepartijen en afgesproken samen te werken.

De Zweedse premier Stefan Löfven
De Zweedse premier Stefan Löfven Foto EPA / Stephanie Lecocq

De geplande verkiezingen in Zweden gaan niet door. Begin december viel het kabinet en werden er vervroegde verkiezingen aangekondigd. Op 22 maart zou Zweden naar de stembus gaan, maar de minderheidsregering heeft gesprekken gevoerd met de centrumrechtse oppositiepartijen en afgesproken samen te werken. Dat maakte premier Stefan Löfven bekend.

Begin december wees het parlement de begroting af die de coalitie van Sociaaldemocraten en de Milieupartij hadden ingediend. Daarop kondigde Löfven aan dat er verkiezingen zouden komen. De centrumlinkse regering heeft namelijk geen meerderheid in het parlement. Nu blijkt uit de gesprekken tussen de twee partijen dat de regering in de nieuwe situatie toch kan blijven regeren, zei de premier.

De minderheidsregering van Löfven trad pas drie maanden geleden aan. Een sleutelrol bij de politieke crisis van eerder deze maand speelden de Zweden-Democraten, een anti-migratiepartij met extreemrechtse wortels. De Zweden-Democraten, die in september 12,9 procent van de stemmen kregen, stemden voor de alternatieve begroting van de centrum-rechtse oppositie, die zo meer steun kreeg dan de begroting van Löfven. De premier had al gezegd dat hij in dat geval zou aftreden. Door het akkoord met de centrum-rechtse oppositie is dat nu niet meer aan de orde.