Veel mensen zijn thuis gestresster dan op werk

None
Foto Thinkstock

Thuis moeten mensen het meeste werk doen in de minste tijd. Op hun werk daarentegen worden ze gestimuleerd, uitgedaagd, begeleid en gewaardeerd, dus daar voelen ze zich thuis. Thuis is werk geworden en werk is thuis geworden, schreef socioloog Arlie Hochschild al in 1997 in haar boek The Time Bind.

En, hebben mensen thuis inderdaad meer stress dan op het werk? Dat was nooit direct onderzocht, maar een eerste studie die eerder dit jaar in Social Science & Medicine gepubliceerd werd, geeft Hochschild in grote lijnen gelijk.

Psychologen van Pennsylvania State University gaven 122 inwoners van een middelgrote Amerikaanse stad, volwassen en met een fulltime baan, een paar dagen een palmtopcomputertje mee. Dat ding piepte dagelijks zes keer op onverwachte momenten. Dan vulden de proefpersonen in waar ze waren (op het werk of thuis) en hoe gelukkig en hoe gestresst ze zich voelden. Ook spuugden ze wat speeksel in een buisje. Die buisjes werden naar Duitsland gestuurd; daar werd vastgesteld hoeveel cortisol er in het speeksel zat. Cortisol is een stresshormoon.

Als de proefpersonen op hun werk waren, bleken ze inderdaad minder cortisol in hun speeksel te hebben dan thuis, precies zoals Hochschild voorspeld zou hebben. Dat gold vooral voor mensen met lage en gemiddelde inkomens. Mensen met lage inkomens zeiden zich op hun werk ook gelukkiger en minder gestresst te voelen dan thuis.

Voor mensen met hoge inkomens was het omgekeerd. Die hadden misschien gewoon een te stressvolle baan.

    • Ellen de Bruin