Twee raampjes en een puntdak erop

Of kinderen nou in Europa wonen, in Amerika of in Azië, overal tekenen ze huizen op dezelfde manier.

None
Foto uit proefschrift Mariane Judd

Dit stukje begint met een opdracht. Leg de krant even weg, pak een vel papier, en teken een huis.

Klaar? Een gokje. Jouw huis is ongeveer vierkant, met een puntdak. De deur zit in het midden. Aan beide kanten van de deur zit een raam. Je hebt een schoorsteen getekend. En een deurknop. Misschien hebben de ramen gordijnen, en een kruis alsof het vier kleine raampjes zijn. Jouw huis staat op het gras, of op de onderkant van het papier. In de lucht staat een zon of een wolk.

En, klopt het ongeveer? Kinderen tekenen huizen vaak hetzelfde. Met name kleuters en kinderen tot groep drie – misschien wel tot groep zes. Op scholen in Australië heeft een onderzoekster het uitgeprobeerd. Wat blijkt? Kinderen aan de andere kant van de wereld tekenen huizen precies zoals jij.

Vijftig jaar geleden had een andere onderzoekster al eens drieduizend kindertekeningen van huizen, uit Amerika en Europa en Azië bekeken. Allemaal hetzelfde soort huis! Een flat of een rijtjeshuis tekende bijna niemand.

Dat is raar. In Nederland staan de huizen vaak op een rijtje, en niet in het gras. Als je in de stad woont, kun je boven of onder je buren hebben, en het huis heeft vaak een plat dak. Bij Nederlandse huizen zit de voordeur meestal ook niet in het midden. En wanneer zie je nou raampjes met een kruis? Onze ramen zijn groot. Nu we het er toch over hebben: waarom heeft de deur wel een deurknop, maar geen gleuf voor de post? Niemand die het weet.

    • Hester van Santen